Wymiana oleju GTI 2e
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana oleju GTI 2e
Witam
Mam pytanie otóż zbliża się termin zmiany oleju zastanawiam sie jaki olej wlać,
dodam że golfina dawniej brała sporo oleju, ale wymiana uszczelniaczy zaworowych pomogła golfina nie łyka już wiecej oleju.
Teraz mam zalany castrol magnatec 15w40 a zastanawiam sie nad zmianą na jakiś 10wXX albo 5wXX co polecacie, i czy wogole jest sens zmiany z minerala na lepszy(sens zawsze jest podobno).
Ogólnie powiem że na częścieach i płynach eksploatacyjnych nie oszczędzam wiec rozważe każdą propozycje.
Pozdrawiam Piotrek
Mam pytanie otóż zbliża się termin zmiany oleju zastanawiam sie jaki olej wlać,
dodam że golfina dawniej brała sporo oleju, ale wymiana uszczelniaczy zaworowych pomogła golfina nie łyka już wiecej oleju.
Teraz mam zalany castrol magnatec 15w40 a zastanawiam sie nad zmianą na jakiś 10wXX albo 5wXX co polecacie, i czy wogole jest sens zmiany z minerala na lepszy(sens zawsze jest podobno).
Ogólnie powiem że na częścieach i płynach eksploatacyjnych nie oszczędzam wiec rozważe każdą propozycje.
Pozdrawiam Piotrek
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3059935#3059935
Moje wozidło - Czerwienne GTI :P
Wymiana oleju GTI 2e
Zalej taki jak zaleca producent, sprawdź, ale wg mnie 10w 40 powinien być, wymiana co 8-10 tys max. Osobiście mam uprzedzenia do castrola bo jakoś za dużo syfu zostawia w silniku.
Wymiana oleju GTI 2e
Z tego co widzę to norma to 501 chyba, LIQUI MOLY podaje 3 oleje z czego odrzucam mineralny.
Zostają wiec 2
-Top Tec 4200 5W-30
-Super Leichtlauf 10W-40
Proszę o rady.
Filtr oleju oczywiście firmy KNECHT.
Zostają wiec 2
-Top Tec 4200 5W-30
-Super Leichtlauf 10W-40
Proszę o rady.
Filtr oleju oczywiście firmy KNECHT.
Wymiana oleju GTI 2e
Swego czasu jak miałem GTIka z 2.0 silnikiem to lałem castrola 10w40 ale podobno lipny się zrobił bo dużo syfu zostawia.
Później do niego i do passata lałem tylko valvoline max life 10w40 i jest git Filtry oleju biorę różne ale najważniejsze żeby nie był filtrona.
Później do niego i do passata lałem tylko valvoline max life 10w40 i jest git Filtry oleju biorę różne ale najważniejsze żeby nie był filtrona.
-
- Mały gagatek
Wymiana oleju GTI 2e
U mnie też zalany 10w40 ale tak jak kolega wyżej zmieniłem z castrola na valvoline. Mam takie pytanie z innej beczki czego nie filtron? u siebie miałem właśnie filtron lub man bo takie mi polecali wszyscy jak mana nie było to brałem filtrona a w dodatku polski
Wymiana oleju GTI 2e
Więc zaleje 10w40 Tylko co do firmy się zastanowię, Albo poczekam na inne propozycje.
- damian_piaski
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wymiana oleju GTI 2e
a to niby dlaczego?Damian92 pisze:Filtry oleju biorę różne ale najważniejsze żeby nie był filtrona.
Wrzuć na luz i spójrz na to z lotu ptaka ;)
Wymiana oleju GTI 2e
Przestań wypisywać bzdury nie poparte doświadczeniem. No, chyba, że to doświadczenie to opowieści znajomych czy z neta bądź zakup lipnego filtra w necie w okazyjnej cenie. Filtrona uzywam od 100 lat w kilkunastu autach i zero problemów. I nie Filtron, ale WIX-Filtron. Najważniejsze to kupno filtra u dobrego dystrybutora.Damian92 pisze:Filtry oleju biorę różne ale najważniejsze żeby nie był filtrona.
Błąd - minerał to najgorszy syf jaki można wlać do silnika.Pioneerek pisze:Teraz mam zalany castrol magnatec 15w40
Zalej Mobila 1 5W50 Peak Life albo lepiej Agipa 5W50 Eurosports. Oba olej są w klasie lepkości umozliwiającej łatwy rozruch zimą jak i bezpieczne butowanie auta. Nie lej żadnych 5W30 - olej nie pozwala na butowanie auta (nawet w instrukcji do Mk3 masz zaznaczone, że na oleju XW30 nie należy rozwijać pełnej mocy silnika). Jak zależy Ci na silniku i lubisz czasem podeptać to lej jeden z powyższych (Agip jest lepszy od Mobila). Jak jeździsz spokojnie lub nie chcesz ładować kasy w olej to lej 5W40 Mobil X3000 lub dowolny markowy w tej klasie.Pioneerek pisze:zastanawiam sie nad zmianą na jakiś 10wXX albo 5wXX co polecacie
Jak najbardziej jest sens - odczujesz to zaraz po pierwszych mrozach rzędu - 20 st C.Pioneerek pisze:sens zawsze jest podobno
Dokładnie. Przypadkiem nie słuchaj przypadkiem bzdur o rozszczelnianiu silnika przez syntetyk tylko lej olej w klasie 5W50. Jeśli jeździłeś na Castrolu to poprzedź wymianę płukanką (najlepiej LiquiMoly).Pioneerek pisze:Ogólnie powiem że na częścieach i płynach eksploatacyjnych nie oszczędzam wiec rozważe każdą propozycje.
Wymiana oleju GTI 2e
ozzy1979, co się od razu jeżysz, napisałem jakie ja biorę i nie każę mu brać filtra firmy krzak. Chcę to niech bierze i filtrona, ja słyszałem wiele złych opinii o tych filtrach tej firmy i większość zakładów w okolicy też nie chcę zakładać filtrona - przypadek ? nie sądzę.
Ja biorę filtry manna ewentualnie boscha i jest ok.
A Ty jak uważasz, że filtron taki dobry to go zakładaj, ja osobiście jestem przekonany do manna w głównej mierze i do boscha (miałem raz), ale z tego podowdu nie narzucam wszystkim innym żeby brali te filtry ! To jest moja subiektywna opinia.
Ale Ty wyraziłeś swoje zdanie, niech wszyscy zakładają filtrony teraz !!
Ja biorę filtry manna ewentualnie boscha i jest ok.
A Ty jak uważasz, że filtron taki dobry to go zakładaj, ja osobiście jestem przekonany do manna w głównej mierze i do boscha (miałem raz), ale z tego podowdu nie narzucam wszystkim innym żeby brali te filtry ! To jest moja subiektywna opinia.
Ale Ty wyraziłeś swoje zdanie, niech wszyscy zakładają filtrony teraz !!
Wymiana oleju GTI 2e
Ja słyszałem o człowieku śniegu i porwaniach przez obcych...Damian92 pisze:ja słyszałem wiele złych opinii o tych filtrach tej firmy
Zakładam od 100 lat w wielu autach - zero problemów, jak wspomniałem. A zła opinia o WIX-Filtronie wynika z tego, że ludzie chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić i kupują jakieś syfy w necie czy po bazarach i potem mają jaja.Damian92 pisze:A Ty jak uważasz, że filtron taki dobry to go zakładaj
Damian92 pisze:Ale Ty wyraziłeś swoje zdanie, niech wszyscy zakładają filtrony teraz !!
Gdzieś nakazałem i narzuciłem zakładanie WiX'a??? Napisałem tylko, że jak nie masz wiarygodnych dowodów na złą jakość Wix'a (bo twoje zasłyszenia i opinie warsztacików z okolicy to mozna w buty wsadzić) to nie rób antyreklamy dobrej marce. Mało wiesz o Wix'ie...Damian92 pisze:nie narzucam wszystkim innym żeby brali te filtry
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wymiana oleju GTI 2e
No i jak zwykle, temat o oleju, niesłychanie przydatny, polemika na najwyższym poziomie.
Pioneerek, zamykam, dobre marki wynajdziesz na forum ale nie sugeruj się szczególnie wypowiedziami bo wszyscy co piszą że taki jest ok a taki be nie mają do tego podstaw. Żaden prywatny użytkownik nie może przeprowadzić odpowiednich badań, więc sugeruj się zalecaną w instrukcji klasą lepkości i tyle w temacie. A poza tym zwróć uwagę że piszemy o niewysilonym nieuturbionym silniku więc dużych wymagań co do oleju nie ma.
Pioneerek, zamykam, dobre marki wynajdziesz na forum ale nie sugeruj się szczególnie wypowiedziami bo wszyscy co piszą że taki jest ok a taki be nie mają do tego podstaw. Żaden prywatny użytkownik nie może przeprowadzić odpowiednich badań, więc sugeruj się zalecaną w instrukcji klasą lepkości i tyle w temacie. A poza tym zwróć uwagę że piszemy o niewysilonym nieuturbionym silniku więc dużych wymagań co do oleju nie ma.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.