Golf 1.4 16V brak mocy, wyciek

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

drex01
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: drex01 » wt cze 18, 2013 23:38

Koledzy pomocy.

Mam problem z moim 1.4 16V 2000r.

Przebieg 220tys.km

Niedawno zobaczyłem ze w w filtrze powietrza i w komorze jest olej i spory wyciek na przepustnicy ( pokazany na zdjeciu) wstepnie przepustnice rozkrecilem wyczyscilem z "nalotu" oleju i nadal nic nawet przed rozkreceniem objaw ten sam kody bledow informuja ze obydwie sondy lambda sa uszkodzone a takze feler z recyrkulacja spalin

Dodatkowo pojawiło się falowanie obrotów oraz to co najbardziej mnie niepokoi spadek mocy, Falowanie i spadek mocy ma po zatankowaniu a jak juz wejdzie w stan rezerwy paliwowej to chodzi normalnie

Poniżej zdjęcie na którym strzałką pokazałem miejsce, w którym pojawiły się ślady oleju.
Obrazek

Pozdrawiam i czekam na pomoc z tym problemem

Awatar użytkownika
Fafik258
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Fafik258 » śr cze 19, 2013 07:39

Sytuacja wygląda tak, że w Twoim wypadku prawdopodobnie jest to olej z odmy. Obudowa filtra powietrza od spodu połączona jest z przepustnicą gumową uszczelką. W tej właśnie uszczelce często zbiera się olej a jego nadmiar zasysany jest do przepustnicy oraz spływa po przepustnicy tak jak w Twoim przypadku.
drex01 pisze:wstepnie przepustnice rozkrecilem wyczyscilem z "nalotu" oleju
Ale widzę, że to już opanowałeś
drex01 pisze:Falowanie i spadek mocy ma po zatankowaniu a jak już wejdzie w stan rezerwy paliwowej to chodzi normalnie
Problem może leżeć w filtrze par paliwa
drex01 pisze:ze obydwie sondy lambda sa uszkodzone
Jaki kod silnika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”