na razie to pytanie czysto teoretyczne, ale zastanawiam sie ewentualnie nad kupieniem używanego silnika i przeszczepieniu do mojego auta, sam mam silnik 1,6 16 v AZD (mam z nim sporo problemów, muszę pojechać do jakiegoś dobrego mechanika który mi zdiagnozuje co z nim jest nie tak i wyceni ile ewentualnie będzie kosztowała naprawa), może się wtedy okazać ze taniej wyjdzie wsadzić silnik od anglika (sporo takich ofert na allegro).
Zastanawiam się czy muszę szukać silnika AZD czy np można wstawić nowszy silnik czyli BCB. co wtedy jeszcze oprócz samego silnika trzeba wymienić?? pewnie sterownik silnika, ale co jeszcze, czym różni się silnik BCB od AZD (czy będzie pasować alternator od mojego, pompa wspomagania, sprężarka klimatyzacji. co trzeba uwzględnić przy takiej operacji??
pytanie o przeszczep silnika BCB zamiast AZD (1,6 16v)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Ktoś na forum robił takiego swapa AZD -> BCB. Dało się lecz podobno nie obyło się bez rzeźby
Tak na prawdę sa to prawie bliźniacze silniki. Oba mają tzw palcocewki zamiast klasycznych kabli zapłonowych, oba mają przepustnice sterowaną elektronicznie. Jedynie czym sie mogą różnic to sposobem rozwiązania odmy oraz puszką na filtr paliwa. Cały dół jest ten sam. Sterownik silnika też chyba jest ten sam.