Lekkie zadymienie przy zapalaniu na zimnym silniku???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Zdziwiło mnie,gdy dzis zapaliłem Golfa,i zadymił lekko,niedawno zmieniałem olej w silniku Castrol 15w40 Magnatec,filtr oleju i powietrza.Nie bierze oleju.Nie wiem czy to jest normalne czy nie proszę o pomoc
- przemek_zbr
- Mały gagatek
Kolego golfgolf123 może być kwestia paliwa, ale u siebie mam podobnie tak jak wiele ropniaków więc nic złego się nie dzieje. Dodam że jeżdżę na motul 8100 xcess full syntetyk Lej i jeździj bez paniki
był passat B5 1.8T, audi 80 2.0 ABT
jest golf IV 1.9TDI ALH
jest golf IV 1.9TDI ALH
Czemu lejesz taki gówniany olej do silnika?? Nie szkoda ci go?golfgolf123 pisze:Castrol 15w40 Magnatec
zmień olej szkoda silnika na 15w40 ja bym radził wymienić ten olej a dymienie po zapaleniu jeśli znika po kilku s to może uszczelniacze na zaworach puszczaja lekko olej jak stoi samochód i jak zapalisz to olej sie spala i tym spowodowane jest chwilowe dymienie gdy silnik ciepły to uszczelniacz zachowuje się inaczej
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
gadałęm z kumple,i tez stwierdzilsimy ze to uszczelniacze,najlepiej by było aby kupic je w serwsie oryginalne bo te podróbki to h..... sa.Jest z tym dużo roboty głowice trzeba sciagac od razu nowe uszczelki głowica do planowania,odechciało mi sie troche tego
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Re: Lekkie zadymienie przy zapalaniu na zimnym silniku???
gówniany olej Castrol Magnatec 15w40???Jak sam wiem Volkswagen poleca castrola od wielu lat,ja płąciłem za litr 28złozzy1979 pisze:Czemu lejesz taki gówniany olej do silnika?? Nie szkoda ci go?golfgolf123 pisze:Castrol 15w40 Magnatec
Uszczelniacze możesz wymienić bez demontażu głowicy. Na sznurek lub podłączając sprężarkę.
A gdyby VW zalecał Lotosa mineralnego (bo akurat Lotos dobrze posmarował VW ) to byłby to dobry olej z automatu? 28 zł za litr minerału?? Wolne żarty i naiwniactwoSkalmar pisze:gówniany olej Castrol Magnatec 15w40???Jak sam wiem Volkswagen poleca castrola od wielu lat,ja płąciłem za litr 28zł
PS. Gówniany - jak każdy minerał.
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi
- Paweł Marek
- V.I.P.
Koledzy o marce oleju proszę więcej nie pisać. Wszystko o tym już jest na forum a problem zmiany marki i jakości oleju oleju przez laików milion razy wyolbrzymiany zgodnie z sytuacją w PRL sprzed 20-30 lat.
golfgolf123, nie napisałeś na jaki kolorek dymi, jeśli na niebiesko - możliwe uszczelniacze ale nie można wykluczyć pierścieni. Opisy wymiany na forum. Zamykam.
golfgolf123, nie napisałeś na jaki kolorek dymi, jeśli na niebiesko - możliwe uszczelniacze ale nie można wykluczyć pierścieni. Opisy wymiany na forum. Zamykam.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ja kupilem mk4 i miałem w TDI AXR zalanego półsyntetyka 10w40 i odrazu zmieniłem na syntetyk 5w40 Castrol EDGE 505.01 bo takiej normy potrzebuje mój silnik i zmiana z półsyntetyka na syntetyk nie wpłyneła źle na silnik oleju nic nie ubywa wszędzie sucho nic sie nie sączy ale o przechodzeniu mineralnego-półsyntetyk-syntetyk było już duzo na forum a i jeszcze niektórzy ludzie twierdzą że jak jest mały wyciek oleju na półsyntetyku to zalać mineralny i po sprawie wg mnie to wymaga uszczelnienia a nie zmiana olejugolfgolf123 pisze:Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi
Mój Mk4 =====> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=472504
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia
zgadzam się z tobą,mi nic nie cieklo,miałem mineralny zalałem mineralny,koniec temat,dla mnie inni mogą z mineralnego nawet zalać wodą do żelazka.pozdrawiam
A więc ja jestem głupi do kwadratu, bo w dwóch autach przechodziłem z mineralnego na 100% syntetyk Ba, auto nawet zmniejszyło "branie" oleju o połowęgolfgolf123 pisze:Troszkę mało wiecie jeszcze,jak auto jezdziło na mineralnym wczesniej u poprzedniego właściciela,to chyba nie zaleje mu full syntetyka lub półsyntetyka nie jestem taki głupi
- golfgolf123
- Gadatliwa bestia