właśnie kupiłem, 1.6B, pali 12l/100km, padł na autostradzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam,
Kilka dni temu kupiłem golfa 1,6 benz. r. prod. X 1999, 101 KM. od początku czułem że coś jest nie tak - słabo przyśpiesza, pali średnio 11,5 - 12 l/100km (przy bardzo delikatnej jeździe). Ale nic to, pomyślałem, przejadę się po autostradzie, pocisnę go trochę, może się przepali i będzie ok. I tu niespodzianka - nie mogłem rozpędzić go bardziej niż do 120 km/h (!) , spalanie 17l. przy zjeździe z autostrady gwałtowne hamowanie, gwałtowny skręt - nagle zapaliła się jakaś pomarańczowa kontrolka (poniżej foto) i zaczęło trząść autem, tak jakby jeden gar nie palił. auto praktycznie nie chce jechać - trzęsie przy przyśpieszaniu, przy stałej prędkości jakoś jedzie. kontrolka cały czas świeci.
czy ktoś z Was miał podobny przypadek? co się wydarzyło ?
pozdrawiam,
Krzysztof
Kilka dni temu kupiłem golfa 1,6 benz. r. prod. X 1999, 101 KM. od początku czułem że coś jest nie tak - słabo przyśpiesza, pali średnio 11,5 - 12 l/100km (przy bardzo delikatnej jeździe). Ale nic to, pomyślałem, przejadę się po autostradzie, pocisnę go trochę, może się przepali i będzie ok. I tu niespodzianka - nie mogłem rozpędzić go bardziej niż do 120 km/h (!) , spalanie 17l. przy zjeździe z autostrady gwałtowne hamowanie, gwałtowny skręt - nagle zapaliła się jakaś pomarańczowa kontrolka (poniżej foto) i zaczęło trząść autem, tak jakby jeden gar nie palił. auto praktycznie nie chce jechać - trzęsie przy przyśpieszaniu, przy stałej prędkości jakoś jedzie. kontrolka cały czas świeci.
czy ktoś z Was miał podobny przypadek? co się wydarzyło ?
pozdrawiam,
Krzysztof
-
- Nowicjusz
Re: właśnie kupiłem, 1.6B, pali 12l/100km, padł na autostrad
o ile się nie mylę ta kontrolka oznacza regulację poślizgu napędu ASR
ASR współgra z ABSem i może być np coś nie tak z absem i ona też to będzie sygnalizować
ASR współgra z ABSem i może być np coś nie tak z absem i ona też to będzie sygnalizować
Ostatnio zmieniony wt maja 01, 2012 20:34 przez destructor85, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
trzeba auto pod kompa podpiąć i zobaczyć co się dzieje... na pewno pokaże jakieś błędy
pokazał, okazało się że uszkodzona była jedna ze świec. po wymianie wszystko ok.
tzn. prawie wszystko. auto cały czas pali 12-15 l. komputer pokazuje jeden błąd - uszkodzenie czujnika temp. wody - sygnał za wysoki. tzn. jako laik wnioskuję, że auto jeździ cały czas na ssaniu, bo komp widzi zimny silnik ?
wymieniłem czujnik - bez zmian, sprawdziłem kable łączące czujnik z komputerem - są ok, zmieniłem komputer - bez zmian.
czy ktoś ma pomysł, co jeszcze może być uszkodzone?
pozdrawiam,
Krzysztof
tzn. prawie wszystko. auto cały czas pali 12-15 l. komputer pokazuje jeden błąd - uszkodzenie czujnika temp. wody - sygnał za wysoki. tzn. jako laik wnioskuję, że auto jeździ cały czas na ssaniu, bo komp widzi zimny silnik ?
wymieniłem czujnik - bez zmian, sprawdziłem kable łączące czujnik z komputerem - są ok, zmieniłem komputer - bez zmian.
czy ktoś ma pomysł, co jeszcze może być uszkodzone?
pozdrawiam,
Krzysztof
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie może być...podaj oznaczenie literowe silnika i najlepiej dokładny numer błędu
a brałeś ori czy zamiennik. najlepiej sprawdź wskazana vagiemkrzysiuN pisze:wymieniłem czujnik - bez zmian
To, że duzo pali to może byc tez wina sondy lambda. Sprawdź ją.