Cofnął sie olej do płynu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cofnął sie olej do płynu
Witam maniaków VW
Mój golfik ma usterkę,wg mnie poważną. Cofnął sie olej do płynu chłodniczego, zlokalizowałem to po :
1. migała mi kontrolka tepm od razu po uruchomieniu silnika
2. zbiorniczek na płyn jest przepełniony ponad stan płynem o kolorze kawy z mlekiem.
3. dodatkowo to automat i biegi zaczely momentami szarpac.
Dojechałem nim na warsztat i to byl ostatni dzwonek bo zaczeło leciecz niego jak z konewki.
Po nagrzaniu temp trzyma sie na poziomie 90st.
Podobno w silniku stojac porzodem do niego po prawej stronie jest taka metalowa skrzynka (chłodniczka), która mogla to spowodować.
Co myślicie na ten temat?
Mój golfik ma usterkę,wg mnie poważną. Cofnął sie olej do płynu chłodniczego, zlokalizowałem to po :
1. migała mi kontrolka tepm od razu po uruchomieniu silnika
2. zbiorniczek na płyn jest przepełniony ponad stan płynem o kolorze kawy z mlekiem.
3. dodatkowo to automat i biegi zaczely momentami szarpac.
Dojechałem nim na warsztat i to byl ostatni dzwonek bo zaczeło leciecz niego jak z konewki.
Po nagrzaniu temp trzyma sie na poziomie 90st.
Podobno w silniku stojac porzodem do niego po prawej stronie jest taka metalowa skrzynka (chłodniczka), która mogla to spowodować.
Co myślicie na ten temat?
Re: Cofnął sie olej do płynu
znaczy sie co i z kąd ?Singbad pisze:
?
fryteks pisze:Moim zdaniem upg do wymiany, jaki przebieg?
co to jest upg . Przebieg 170tys beznyna 1,6 automat
- czarekcw
- kierownik kibla
Cofnął sie olej do płynu
Uszczelka pod głowicą
Sprawdź jeszcze, czy jest nalot na korku od wlewu oleju.
Mój MK4 AKL "BASIS" http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=413429" onclick="window.open(this.href);return false;
korka nie sprawdzilem , ale na bagnecie poziom oleju byl ok.czarekcw pisze:Uszczelka pod głowicą
Czy takie naprawy są drogie? Bo aż sie boje - bo trzeba bedzie spuscic olej ze skrzyni automatycznej(i wlać nowy) + plyn do chlodnicy+pewnie termostat+ta jakas chlodniczka
jeszcze jak dojdzie uszczelka to pytanie czy to sie opłaca?
Cofnął sie olej do płynu
no zależy ile litrów wchodzi do tej skrzyni taki dobry jak w serwisie leją to chyba 100 zł 1 litr. A z dobrego przykładu wiem że jak siądzie skrzynia to kapitalka kosztuje cos 3-4 tys zł ! Najgorsze to te tip tronik sypią sie i szarpią.
Cofnął sie olej do płynu
Ale skoro masz olej w cieczy chłodzącej to diagnoza jest jedna. Będziesz sam w tym grzebać czy odstawiasz do warsztatu bo nie wiem czy opisywać cokolwiek.
Cofnął sie olej do płynu
Byc może, że płyn miesza ci sie z wodą własnie w tej chłodniczce oleju o której pisałeś. Wtedy ściąganie głowicy nie będzie konieczne.
Cofnął sie olej do płynu
Sprawdzenie chłodniczki jest tańsze niż profilaktyczna wymiana uszczelki pod głowicą. ASO mają przyrząd do sprawdzania szczelności tej chłodniczki ale warsztat powinien sobie poradzić i bez niego.
Cofnął sie olej do płynu
Witam
Auto jest na warsztace. Uszczelka pod glowicą jest ok. Padło na chłodniczke połączoną ze skrzynia.
W tej chwili skrzynia i układ jest plukana zeby pozdbyc sie tego szlamu.
Mam nadzieje ze na wymianie chlodniczki i wymianie oleju i plynu sie skonczy.
Ale i tak koszt naprawy ok 2tys. Oj boli
Auto jest na warsztace. Uszczelka pod glowicą jest ok. Padło na chłodniczke połączoną ze skrzynia.
W tej chwili skrzynia i układ jest plukana zeby pozdbyc sie tego szlamu.
Mam nadzieje ze na wymianie chlodniczki i wymianie oleju i plynu sie skonczy.
Ale i tak koszt naprawy ok 2tys. Oj boli
Cofnął sie olej do płynu
Sporo. Co wchodzi w zakres pracy w tej cenie?Singbad pisze:Ale i tak koszt naprawy ok 2tys. Oj boli
Czyli zdechła Ci chłodniczka oleju dla skrzyni automat. Niech z rozpędu sprawdzą chłodniczkę silnika.
jhosef pisze:Sporo. Co wchodzi w zakres pracy w tej cenie?Singbad pisze:Ale i tak koszt naprawy ok 2tys. Oj boli
Czyli zdechła Ci chłodniczka oleju dla skrzyni automat. Niech z rozpędu sprawdzą chłodniczkę silnika.
tak 2tys razem z robocizną
Mechanik jest dobrym specjalistą , ale koszty oleju do skrzyni, plynu i chlodniczki to juz jest spory koszt.
A trzeba jeszcze ciagle go plukac az zniknie bloto.
Przykra sprawa