1.3 - 55 KM - pali na zimno i gorąco, ledwo ciepły nie pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam problem z moją srebrną strzałą.
Pali na dotyk jak jest zimny. Ale jak pochodzi kilka sekund i zgaśnie to już nie daje się w ogóle odpalić. Jak jest gorący to tez pięknie odpala.
Dziś musiałem odpalić go z zaciągu i to po przełączeniu na LPG. Na benzynie wcale nie chciał gadać. Gorący chodzi na benzynie i LPG, tyle że na benzynie falują obroty. "Magik" zza płota twierdzi że to monowtrysk, ale nie wierzę dziadowi bo już mnie raz naciął na czujnik poziomu oleju w skodzie.
Ktoś ma pomysł na tę bolączkę?
Pozdrawiam
Andrez
Pali na dotyk jak jest zimny. Ale jak pochodzi kilka sekund i zgaśnie to już nie daje się w ogóle odpalić. Jak jest gorący to tez pięknie odpala.
Dziś musiałem odpalić go z zaciągu i to po przełączeniu na LPG. Na benzynie wcale nie chciał gadać. Gorący chodzi na benzynie i LPG, tyle że na benzynie falują obroty. "Magik" zza płota twierdzi że to monowtrysk, ale nie wierzę dziadowi bo już mnie raz naciął na czujnik poziomu oleju w skodzie.
Ktoś ma pomysł na tę bolączkę?
Pozdrawiam
Andrez
-
- Użytkownik
ile pali ci tej benzyny? może go po prostu zalewa?
zresztą wiekowa maszyna, monowtrysk? po prostu cały czas sączyła by się benzyna, mogłoby go zalewać nawet na zimnym, wtedy w ogóle by nie odpalał
zresztą wiekowa maszyna, monowtrysk? po prostu cały czas sączyła by się benzyna, mogłoby go zalewać nawet na zimnym, wtedy w ogóle by nie odpalał
Re: 1.3 - 55 KM - pali na zimno i gorąco, ledwo ciepły nie p
Pali przy jeżdzie po mieście ( bardziej przy katowaniu - bo jak tu jeżdzić ze skrzynią 4 biegową ) jakies 10 litrów. Może trochę wiecej. Gazu wciąga spokojnie 11 litrów. Masz jakiś pomysł na "zalewanie"?
-
- Użytkownik
ja też mam 4 biegi i nie muszę go katować:P
jak wiadomo można wymienić końcówkę wtryskiwacza, nie znam kosztów
mówiłeś że gaśnie, mam rozumieć że w pewnej fazie nagrzewania nie trzyma obrotów?
jaki to rocznik? ma komputer?
jak wiadomo można wymienić końcówkę wtryskiwacza, nie znam kosztów
mówiłeś że gaśnie, mam rozumieć że w pewnej fazie nagrzewania nie trzyma obrotów?
jaki to rocznik? ma komputer?
Rocznik 1991. Komputer ma. Jak jest zimny to odpala bardzo ładnie. Potem wchodzi na ssanie automatyczne i jest ok, potem jak się lekko nagrzeje to zaczyna falować na obrotach. Potem jak jest gorący to juz jest ok. Na gazie chodzi lepiej niż na benzynie. Od kilku dni w te największe mrozy to już jest w ogóle cyrk. Zaczyna się dusić na benzynie gdy dodam wiecej gazu. Jak sie go uda odpalić to zaraz gaśnie. Dziś zgasł po kilku sekundach po odpaleniu i odpalić udało sie go na gazie po dłuuuugim kręceniu.
10 litrów i więcej to tochę za wielę, nagrzewa Ci silnik? może termostat, układ...jeśl chozi o odpalanie. .. problemem może być u Ciebie inst. gazowa; piszesz że odpala ok, na ciepło też ok, natomiast na letnio nie pali... w takie mrozy gaz musi mieć odp. temp. cieczy aby odpalił na letni motor. jakiej generacji masz instalację? jeśli 2 gen. pzy jakiej temp przełancza ci na PB? może temp przełączenia za niska?
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588
Pali dychę jak nic. Silnik się nagrzewa, i to dość szybko.Wczoraj udało mi sie go odpalić właśnie na gazie po dość długim kręceniu rozrusznikiem. Na benzynie w ogóle nie chciał zapalić. A jak odpalił z zaciągu to od razu zgasł. Jak jest gorący to pali na dotyk, na gazie i benzynie. Dziś przy minus 10 zapalił na benzynie, wszedł jak Bóg przykazał na obroty, potem spokojnie przeszedłem ba LPG i pojechałem do magika żeby spróbował zdiagnozować o co kaman. Nawet nie zgasł po drodze. Normalnie nie ogarniam tej fury... Spróbuję wymienić na początek końcówkę wtrysku, to chyba najmniejszy koszt i zobaczymy co będzie dalej.
-
- Użytkownik
posprawdzaj również wszystkie kable i przewody, może gdzieś nie coś nie styka, mogłaby się również gdzieś dostać woda
-
- Użytkownik
Masz 4punktowy wtrysk, kod silnika NZ. Na początek to sprawdź nieb. czujnik temperatury, multimetr w dłoń i mierzysz temp. czujnika i rezystancje. Tabele porównawczą łatwo znajdziesz w necie(mi nie chce się szukać). Wygląda że Ci go po prostu zalewa. 10litrów pb to całkowicie normalne spalanie w zimie w cyklu miejskim
Dzięki wszystkim za zaangażowanie. Zacznę od wymiany przewodów wysokiego napięcia. Kopułka, palec, świece, olej w silniku, filtr powietrza i oleju już są. Założyłem też nowe wycieraczki na przedzie i na tyle. Odkurzyłem wnętrze. Teraz musi chodzić lepiej!!!
-
- Użytkownik