1.3 Benz+LPG Czy potrzebny jest filtr odmy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Tylko żebyś pamiętał o wsadzeniu tego węża spowrotem jak będziesz jechał na przegląd. A jak będziesz miał wąż wypuszczony tak że opary będą leciały na zewnątrz to jak samochód będzie nieużywany np. noc to wilgoć będzie Ci tam wchodzić.
VW Connecting People
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
a gdzie bedzie wchodzić bo nie czaje bazy,spoko jakoś przeżyje tą wigoć ,wole to niż zasrywać filtr i wymieniać co 3 miechyHara_1 pisze:A jak będziesz miał wąż wypuszczony tak że opary będą leciały na zewnątrz to jak samochód będzie nieużywany np. noc to wilgoć będzie Ci tam wchodzić.
Do węża wejdzie wilgoć a co za tym idzie - do całego układu odmy, potem ta wilgoć Ci zamarznie i w końcu zatka któryś przewód i Ci olej wywali z silnika. I będzie to znacznie większy koszt niż filtr. A myślisz że co 3 miechy będzie trzeba wymianę robić? Jeszcze nie "tuningowałem" odmy więc nie wiem jeszcze jakie rozwiązanie wybrać.
VW Connecting People
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: 1.3 Benz+LPG Czy potrzebny jest filtr odmy
jak zmieniasz filtr co 3miechy bo pluje olejem to znaczy ze silnik nie jest w najlepszej kondycji....Ł-u-k-a-s-z pisze:a gdzie bedzie wchodzić bo nie czaje bazy,spoko jakoś przeżyje tą wigoć ,wole to niż zasrywać filtr i wymieniać co 3 miechyHara_1 pisze:A jak będziesz miał wąż wypuszczony tak że opary będą leciały na zewnątrz to jak samochód będzie nieużywany np. noc to wilgoć będzie Ci tam wchodzić.
był golf 2 1.3.....
Do dolotu powinny dolatywać zaledwie opary oleju a nie sam olej... Dlatego nie sądzę że co 3 miesiące trzeba by wymieniać filtr, no chyba że coś jest nie tak z silnikiem.
VW Connecting People
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Koledzy nie ogarniam przedstawilem sprawdzony pomysl przeróbki i głupie pytania sie rodza. Jak moze filtr byc zasrany od oparów z odmy? przeciez od tego jest separator i ta gruszka zeby to wszystko filtrować Wolisz co miesiać czyscic przepustnice usrana w osadzie czy wymienic filtr co 20 tys. km? i tak filtr zmieniac trzeba i tak po to jego rola jest w koncu a na przegladzie dzieki temu rozwiazaniu jest spokoj i nikt sie nie przyczepi. A wcale mocniej nie jest "usrany" po tej przeróbce
VW-i jedziesz dalej :)
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
no może ty masz silnik elegancki ,ale 1/2 golfów z przebiegiem 300 tys juz nie ,a poco opary w dolocie ,lepiej czyste powietrze,a co do filtra to napewno filtr szybciej zasyfi się, wilgoc i tak sie zbiera,ja od separatora mam pod silnik węża wyprowadzonego,i nie ma problemów
- Ł-u-k-a-s-z
- Gadatliwa bestia
ja nie mam problemu z tym i z tamtymdamiano1987 pisze:Wolisz co miesiać czyscic przepustnice usrana w osadzie czy wymienic filtr co 20 tys. km?
Kolego damiano. Czekam aż mi przyjdzie nowa obudowa do filtra i podpinam pod nią wąż od separatora. Niestety moja stara obudowa jest pęknięta i wymaga wymiany. Pytanie głupie się rodzą bo jak wiesz mk2 są już stare i ludzie się martwią czy to zadziała Ja w to wchodzę
VW Connecting People
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wcale nie jest filtr mocno uwalony a powietrza sam sobie zassie tyle ile mu potrzeba i zadne opary nie przeszkadzaja w tym procesie. Zreszta fabrycznie jest jeszcze blizej przepustnicy umieszczony wylot odmy wiec także lecą opary do silnika Nie mówie ze moj silnik to szwajcarski zegarek ale materialy eksploatacyjne zmieniam na czas i problemow nie mam z nim najmniejszych, a przebieg ma 290 tys. Hara_1 stare to dobre wino i mk2 jak mawiaja
VW-i jedziesz dalej :)
Problem rozwiązany, można zamknąć temat.
VW Connecting People