1.6 SR - zwiększenie mocy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum. Posiadam golfa IV 99r. 1.6 sr. Mam pytanie do osób które mają ten sam silnik u siebie i czekam na porady co zrobić aby zwiększyć moc ponieważ 101 KM nie jest tak bardzo odczuwalne. Słyszałem że z takiego silnika można wyciągnąć około 130KM nie ingerując w mechanikę. I proszę piszcie co zrobić i jakie koszta.
szczerze bez urazy ten silnik się nie nadaje na jakieś typu tuningi
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Mały gagatek
czytaj ze zrozumieniem Gdzieś widziałem gościu miał taki silnik 136 km i nic nie robił przy silniku oprócz oprogramowania.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
turbinę mu
a bez tego to by trzeba odciążyć ze 200kg i będzie podobny efekt
a bez tego to by trzeba odciążyć ze 200kg i będzie podobny efekt
Re: 1.6 SR - zwiększenie mocy?
Raczej wątpliwa sprawa. Na forum seata jest podobny temat o modyfikacjach silników 1,6. I o ile w 1,6 16V przyrost mocy obejmuje ok 10 KM to w 1,6 8V zaledwie 2-3KMExtremalny pisze:czytaj ze zrozumieniem Gdzieś widziałem gościu miał taki silnik 136 km i nic nie robił przy silniku oprócz oprogramowania.
Z tego silnika możesz zrobić torpedę ale musisz go uturbić. Niestety koszty są zbyt duże.
moze mial 103,6KM albo inny silnikExtremalny pisze:Gdzieś widziałem gościu miał taki silnik 136 km i nic nie robił przy silniku oprócz oprogramowania.
A może poprostu pomyliło mu się KM z KW i jak sobie przeliczył na KM to mu tyle wyszło.
całkiem prawdopodobne i nawet by się zgadzałomarcin7x5 pisze:A może poprostu pomyliło mu się KM z KW i jak sobie przeliczył na KM to mu tyle wyszło.
Extremalny pisze:czytaj ze zrozumieniem
no tak wlasnie przeczytalem to ze zrozumieniem tylko Ty nie wiesz co piszesz
Swap instalacji z grupy VAG .
oj właśnie robił przy silniku, z tego co pamiętam nie przyznał się co dokładnie, można jedynie przypuszczać a sumując ilość $$ to taniej pewnie wyjdzie z 1.8T przełożyćExtremalny pisze:gościu miał taki silnik 136 km i nic nie robił przy silniku oprócz oprogramowania
ja swojego 1,6 tylko ze AFT (silniki bardzo podobne niemal takie same), miałem na turbinie i innych gratach to na hamowni bujnął coś kolo 170KM a o SR słyszałem ze można coś podkręcić ale 130KM to nie...
Podobno kolega UcHO zdołał "wycisnąć" w swoim MK4 1.6 SR 137 KM i prawie 200 Nm.Obszerniej tutaj:http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=41251.