wymiana silnika 1.4 16v z 99r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam VW golfa z 99 r. silnik 1.4 16v. w porównaniu do takiego samego kolegi chodzi dość kulawo. poza tym wziął mi ostatnio prawie 12 l benzyny. w związku z tym mam dwa pytania bo to moja pierwsza przygoda z tym autem. czy te silniki tak palą. i czy można wymienić tą jednostkę na większą bez przekładki skrzyni biegów. jakie są ewentualne koszty wymiany czyli silnika i jeśli trzeba skrzyni biegów. czy trzeba coś jeszcze dodatkowo w aucie przerabiać. z góry dziękuje za pomoc.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Mój w trybie trasa/miasto 70/30 mieści się bez problemów w 7 litrach na 100 km.bohnik pisze:czy te silniki tak palą.
Uważam, że to nieopłacalne. Po pierwsze zrób diagnostykę, być może, że masz usterkę w układzie sterowania silnika, to auto nie ma kontrolki CHECK!bohnik pisze:jakie są ewentualne koszty wymiany
12litrów to niezły wynik - leciałeś po autostradzie w pełni naładowanym autem z ciągłym 170km/h na liczniku czy jak?
chcesz zmienić silnik - pytanie na jaki? diesla będzie mniej palił, pozostałe benzynowe raczej wątpię żeby paliły mniej niż 1,4 (no ten twój wynik to coś dziwny ale ja swoim 8 rzadko przekraczam a noga ciężka)
chcesz zmienić silnik - pytanie na jaki? diesla będzie mniej palił, pozostałe benzynowe raczej wątpię żeby paliły mniej niż 1,4 (no ten twój wynik to coś dziwny ale ja swoim 8 rzadko przekraczam a noga ciężka)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
6-7 litrów u mnie nieraz więcej trochę, zależy od stylu jazdy, ale 12 to raczej przesada !
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
chyba będzie coś jeszcze innego bo po trzystu kilometrach wziął mi cały litr oleju.
mnie jak brał 1 l na 1000 km to robiłem mały remont silnika teraz prawie nic nie bierze !
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
Witam.
Ja mam również pytanie apropo wymiany silnika. Posiadam Golfa 4 i rzecz jest w tym że siadły mi panewki. Koszt naprawy wyniesie bardzo dużo i zastanawiam się nad zmianą silnika z 1.4 na 1.6 i chciałbym się dowiedzieć jak się zdecyduje na zakup kompletnego silnika co będę musiał wymienić w moim golfie żeby wszystko działało jak należy.
Ja mam również pytanie apropo wymiany silnika. Posiadam Golfa 4 i rzecz jest w tym że siadły mi panewki. Koszt naprawy wyniesie bardzo dużo i zastanawiam się nad zmianą silnika z 1.4 na 1.6 i chciałbym się dowiedzieć jak się zdecyduje na zakup kompletnego silnika co będę musiał wymienić w moim golfie żeby wszystko działało jak należy.
Re: wymiana silnika 1.4 16v z 99r
Z tego co czytałem to w dziale FAQ jest tak ładnie opisany taki własnie przeszczep.Bujo pisze:Witam.