Problem z silnikiem 1.4 16V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
co do pęknięć miski przy takich ubytkach miał byś ślady oleju w przedniej części podłogi za komorą silnika wystarczy wsadzić łapę,jak sucho to nie to... Niestety w tych piecach wycierają się tłoki a i często konieczny jest szlif.Łatwo to sprawdzić :zagrzej auto znajdź długą górę tak 300-400 metrów ,jak z niej zjedziesz hamując silnikiem (obroty 2000-3000) dodasz zdecydowanie gazu i zobaczysz siwo-błękitny dym to niestety dół umiera ale nie przejmuj się jeszcze trochę wytrzyma mój stawia taką zasłonę dymną że świata nie widać, a świecę z nagaru czyszczę co miesiąc )Ps. zestaw naprawczy kosztuję około 400zł w zależności od rabatów i regionu
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To samo będzie miał, jak mu sparciał oring pod odmą.swirszofer pisze:co do pęknięć miski przy takich ubytkach miał byś ślady oleju w przedniej części podłogi
Tłoki i pieścienie, uszczelka pod głowicę, uszczelniacz misy, nowe śruby itd ??swirszofer pisze:zestaw naprawczy kosztuję około 400zł
-
- Nowicjusz
Re: Problem z silnikiem 1.4 16V
Witam serdecznie
jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość jak coś pokręciłem:)
mam problem z silnikiem 1.4 16V strasznie bierze olej na 700 km nawet 1 litr
zaczyna mnie to wkurzać ! silnik ma przejechane 16o tys
golf z roku 1998
myślałem żeby zrobić kapitalny remont silnika tylko jakie są koszty czy to niema sensu
Pozdrawiam
jestem nowym użytkownikiem tego forum i proszę o wyrozumiałość jak coś pokręciłem:)
mam problem z silnikiem 1.4 16V strasznie bierze olej na 700 km nawet 1 litr
zaczyna mnie to wkurzać ! silnik ma przejechane 16o tys
golf z roku 1998
myślałem żeby zrobić kapitalny remont silnika tylko jakie są koszty czy to niema sensu
Pozdrawiam
uuu nie wiem czy w temacie... ale to normalne ze olej pobiera????
tez posiadam 1,4 16v mk 4 i nie powiem ,,je,, nam troszke oleju....
tez posiadam 1,4 16v mk 4 i nie powiem ,,je,, nam troszke oleju....
Jak pisałem już kiedyś, ja uporałem się z braniem oleju i klekotaniem ale mały remont musiał być, uszczelniacze, pierścienie, tłoki bo miały duże luzy, głowica planowana itp. Klekotał i brał prawie litr na 1000 km oraz dym z odmy leciał.Co prawda coś ponad 1500 zł poszło ale teraz spokój nie bierze oleju ani nie klekota. Więc nie musi wcale ten silnik klekotać ani brać oleju, jak to niektórzy piszą !
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)