Przy włączonej klimie silnik nie łapie 90 stopni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
wszystko wskazuje na ten termostat więc po prostu go wymień i zobacz co będzie, bo teraz można tylko gdybać...
Po wymianie termostatu i czujnika (już 2 w tym roku!) i gdy na postoju nie ma problemu łapie i stoi w pionie wskazówka. Gdy jednak jade wskazówka utrzymuje się na 80 stopni. Sam nie wiem o co biega.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
ja mialem identycznie w swoim autku , a ze mam termometr laserowy to dokonalem paru [pomiarow i okazalo sie ze termostat otwieral sie przy 70stopniach przez co auto w trakcie jazdy sie nie nagrzewalo a gdy tylko stanolem temperatura podskakiwala, Wymienilem termostat i jest wszystko ok. Przed zalozeniem przetestowalem go w goracej wodzie by miec pewnosc ze zaczyna sie otwierac przy 87 .
Czyli rozumiem że po przejechaniu kilku km powinienem mieć wskazówkę cały czas na 90?? i nie niżej???
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wskazówka na zegarze to tylko orientacyjna skala.
Robiliśmy kiedyś Audi 80 TDI i wskazówka pokazywała po dłuższej jeździe 90st ..."TDI tak ma że się długo grzeje" gadali...
Po kontroli silnika VAG`iem odczyt wychodził ledwo 70-71st. przy mocno zgrzanym silniku (120-130km/h przez 12km i odczyt)
Wymieniliśmy termostat.
Wskazówka na zegarze nadal 90st pokazywała, ale odczyt z VAG`a już 87-88st a siln. łapał 70st już po 3km i to zimą.
Robiliśmy kiedyś Audi 80 TDI i wskazówka pokazywała po dłuższej jeździe 90st ..."TDI tak ma że się długo grzeje" gadali...
Po kontroli silnika VAG`iem odczyt wychodził ledwo 70-71st. przy mocno zgrzanym silniku (120-130km/h przez 12km i odczyt)
Wymieniliśmy termostat.
Wskazówka na zegarze nadal 90st pokazywała, ale odczyt z VAG`a już 87-88st a siln. łapał 70st już po 3km i to zimą.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Dzięki
to ja już nie wiem co o tym mysleć!?
Wydawało mi się że miałem wcześniej cały czas (po nagrzaniu) wskazówkę w pionie a teraz już sam nie wiem. Jeszcze wieczorem zrobie pomiar vagim pojeżdzę i zobaczę. Dziwne jest to że na postoju bardzo szybko do 90 dochodzi a jak zaczynam jechać lekko spada.
to ja już nie wiem co o tym mysleć!?
Wydawało mi się że miałem wcześniej cały czas (po nagrzaniu) wskazówkę w pionie a teraz już sam nie wiem. Jeszcze wieczorem zrobie pomiar vagim pojeżdzę i zobaczę. Dziwne jest to że na postoju bardzo szybko do 90 dochodzi a jak zaczynam jechać lekko spada.
Podstawa to właściwa temp podawana do sterownika silnika. Sprawdź vag jak sie będzie utrzymywać podczas jazdy.
przepływ powietrza, poczekaj do zimy to dopiero zacznie spadać, co do czujników padających to tylko ori polecę, a termostaty wahleraharvard pisze:Dziwne jest to że na postoju bardzo szybko do 90 dochodzi a jak zaczynam jechać lekko spada
BTW ciekawe zjawisko zaobserwowałem jeśli czujnik temp siada to i bardzo często też termostat
Podajcie prosze ori oznaczenia termostatu kupie jeszcze jeden jak się nie uda dość!
A na co Ci ori ??
Z kasą nie masz co robić... 150zł płacić za starostwo, 10-letniego leżaka magazynowego ??
Jak za 40-60zł masz WAHLERA i od ori rożni się tylko pudełkiem które i tak w koszy skończy...
Z kasą nie masz co robić... 150zł płacić za starostwo, 10-letniego leżaka magazynowego ??
Jak za 40-60zł masz WAHLERA i od ori rożni się tylko pudełkiem które i tak w koszy skończy...
To może inaczje nr części chciałbym znać bo coś czuję że koleś w sklepie mnie kiwa
Qto pisze:Jakby nie było autor tematu powinien poinformować jaki ma silnik
Re: Przy włączonej klimie silnik nie łapie 90 stopni
1,6 77kW 105 KM AZD 2002