Zawieszający się gaz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zawieszający się gaz
Witam!
Mam taki problem. Od pewnego czasu mój samochód dziwnie się zachowuje. Objawów jest kilka:
- przy zimnym silniku nie trzyma wolnych obrotów, trzeba trzymać nogę na gazie bo inaczej obroty spadają do niskiej wartości i po chwili gaśnie, a jak wciskam gaz to obroty nie wzrastają płynnie tylko silnik na jakby nie palił na wszystkie cylindry
- przy ciepłym silniku, na gazie wolne obroty zawieszają się na około 2500-3200 obrotów natomiast na benzynie falują między 800 a 1500 obrotów
- czasem gaz się zawiesza również na biegu, tak jakby był wciśnięty pedał gazu, choć nogę mam zdjętą z pedału.
- czasem wszystko jest normalnie (choć ostatnio coraz rzadziej)
Nie mam pojęcia od czego powinienem zacząć przy szukaniu przyczyny? Sprawdziłem czujniki temperatury płynu chłodniczego i zasysanego powietrza, wymieniłem świece oraz sprawdziłem czy nie zacina się linka w pancerzu. Może ktoś miał podobny problem albo ma jakieś sugestie co do przyczyny takiego zachowywania się silnika. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Mam taki problem. Od pewnego czasu mój samochód dziwnie się zachowuje. Objawów jest kilka:
- przy zimnym silniku nie trzyma wolnych obrotów, trzeba trzymać nogę na gazie bo inaczej obroty spadają do niskiej wartości i po chwili gaśnie, a jak wciskam gaz to obroty nie wzrastają płynnie tylko silnik na jakby nie palił na wszystkie cylindry
- przy ciepłym silniku, na gazie wolne obroty zawieszają się na około 2500-3200 obrotów natomiast na benzynie falują między 800 a 1500 obrotów
- czasem gaz się zawiesza również na biegu, tak jakby był wciśnięty pedał gazu, choć nogę mam zdjętą z pedału.
- czasem wszystko jest normalnie (choć ostatnio coraz rzadziej)
Nie mam pojęcia od czego powinienem zacząć przy szukaniu przyczyny? Sprawdziłem czujniki temperatury płynu chłodniczego i zasysanego powietrza, wymieniłem świece oraz sprawdziłem czy nie zacina się linka w pancerzu. Może ktoś miał podobny problem albo ma jakieś sugestie co do przyczyny takiego zachowywania się silnika. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
- Drozu
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zawieszający się gaz
Witam, miałem takie same objawy jak ty... u mnie winę za takie zachowanie ponosiła gumowa podstawa wtrysku, była nieszczelna i łapał powietrze.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/336190.html][img]http://images.spritmonitor.de/336190.png[/img][/url] LPG
Re: Zawieszający się gaz
dokładnie , sprawdzcie szczelnośc rur rurek odmy itp itdDrozu pisze:łapał powietrze.
Zawieszający się gaz
nagrałem filmik, czy to że ta spręzynka jak na poniższym filmiku dalej tak wychodzi jest przez to że ta rura moze byc nieszczelna?
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Zawieszający się gaz
Silniczek krokowy jeszcze sprawdź. Jak obroty są niskie to pchnij ten trzpień który wystaje i zobacz czy się coś zmieni. W Pasacie 1.8ABS też tak miałem i winny był silniczek.
Zawieszający się gaz
u mnie wystarczyło sciagnac pokrywe od filtra kolega mechanik kazal mi odpalic auto i wcisnac do spodu gaz i tak zrobilem, a on czyms psikał do srodka gaznika.. i objechalem Hajduszoboszlo (800 km w obie strony) i obroty działają idealnie