Przy włączonej klimie auto mułowate się robi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Silnik AZD 1,6 5d z klimatronikiem. Gdy włączę klimę auto nawet przy ruszaniu staje się mułowate. W trakcie jazdy odczuwam, że traci dużo mocy. Po wyłączeniu jest już lepiej. Czy to normalne?
dodam że pod kompa podpinany nie ma błędów!! zero!
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Przy włączonej klimie auto mułowate się robi
Normalne, u mnie dzieje się to samo zwłaszcza jak jest bardzo gorąco czyli ok 30 st. i powyżej.harvard pisze:Silnik AZD 1,6 5d z klimatronikiem. Gdy włączę klimę auto nawet przy ruszaniu staje się mułowate. W trakcie jazdy odczuwam, że traci dużo mocy. Po wyłączeniu jest już lepiej. Czy to normalne?
Klima dość mocno obciąża silnik...
norma. ja jestem posiadaczem klimy z manualem i przy włączeniu jej występuje dodatkowo delikatne szarpniecie. ja mam silnik 1.4 16 tutaj to zawsze brak mocy .
A dzieki ja jak wyłącze ECON odczuwam również lekkie szrpnięcie no i hałas z klimy czyli rozumiem jest ok.
dzięki.
dzięki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
jak już zaczyna coś hałasować to coś w klimie jest już spieprzone. u mnie też się zaczęły hałasy i skończyło się jakieś miesiąc temu na wymianie sprzęgiełka. rada znajdż dobry zakład który się naprawą klimy zajmuję i niech ci sprawdzą na wszelki wypadek, bo póżniej tylko wydatki.
harvard, nie wiem ile w tym prawdy ale ktoś kiedyś pisał na forum, jeśli auto robi się mułowate po załączeniu klimy to do sprawdzenia/wymiany wiatrak od klimy
U mnie taka sytuacja była związana z sterownikiem do klimy.
Jedynie wymiana - koszt z wymianą około 400zł
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
na pewno sterownikiem klimy ?? Sterownik używany za 100zł bez problemu się kupi...a wymiana to raptem cztery śrubki do odkręcenia - 2min robotyspietrza pisze:U mnie taka sytuacja była związana z sterownikiem do klimy.
-
- Nowicjusz
Kumpel ma Corollę G6 i zwykłą klimę - nie climatronic . Jak włączy to inny samochód poprostu . W każdym samochodzie do 120KM będzie czuć różnicę . Przy wyższych mocach już jest lepiej
- Qto
- _
- Kontakt:
Albo czytałeś mój post kiedyś albo ten sam post który ja czytałem Ktoś pisał właśnie że wymiana wentylatorów/wentylatora pomogła...feniks pisze:nie wiem ile w tym prawdy ale ktoś kiedyś pisał na forum, jeśli auto robi się mułowate po załączeniu klimy to do sprawdzenia/wymiany wiatrak od klimy
Nie zgodzę się...5lat temu jak kupiłem 1.4 to nie było czuć różnicy po włączeniu Climatronica, teraz delikatnie czuć. Znam jeszcze jednego 1.4 z Climatroniciem i w nim nie czuć różnicy...marcin1991marcin pisze:W każdym samochodzie do 120KM będzie czuć różnicę
-
- Nowicjusz
Nie ma takiej opcji . W każdym słabszym wozie będzie czuć różnicę . Jeszcze przy Climatronicu kiedy chodzi z automatuQto pisze: Nie zgodzę się...5lat temu jak kupiłem 1.4 to nie było czuć różnicy po włączeniu Climatronica, teraz delikatnie czuć. Znam jeszcze jednego 1.4 z Climatroniciem i w nim nie czuć różnicy...
- Qto
- _
- Kontakt:
No dobra wierzę...to ja coś miałem popsute dlatego nie było czuć różnicy, teraz się naprawiło i jest mułowaty na włączonej klimie...mój znajomy w mk4 z silnikiem tej samej mocy pewnie też ma jakąś awarię, ale może też samo się naprawimarcin1991marcin pisze:Nie ma takiej opcji . W każdym słabszym wozie będzie czuć różnicę
-
- Nowicjusz
Może nie czuć różnicy bo to przecież 1.4 . Z klimą czy bez też nic nie idzie