Podczas cofania silnik zgasł

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojtax83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtax83 » pn lip 11, 2011 21:11

Witam

Mam następujący problem z moim 1,4 16 V, 98 r. 142 tys km

Podczas cofania na wolnych obrotach silnik gaśnie nagle bez szarpnięć itp., tak jak bym przekręcił stacyjką na OFF. Nie wiem czy to będzie miało jakiś związek ale dodam iż cofałem z górki tyłem i przy mocno skręconych kołach w prawo. Teraz kojarzę fakt że dwa razy silnik podobnie "zdechł" podczas jazdy w przód i skręcania w prawo, droga była mocno pod górkę a dodatkowo 90 stopni w prawo więc koła miałem mocno skręcone. Myślałem w tedy że to z mojej winy ale ostatnio zaczęło się dziać przy cofaniu.

Może ktoś podpowie co sprawdzić?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lip 11, 2011 21:32

wojtax83 pisze:tak jak bym przekręcił stacyjką na OFF
jakby kluczykiem zgasić to by wszystkie kontrolki zgasły - w Twoim przypadku zgasły ??

wynika że tylko przy skręcaniu na górkach gaśnie...może masz mało zupy w baku :chytry:

wojtax83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojtax83 » pn lip 11, 2011 22:13

Witam

Gdy silnik zgasł świeciło się tylko ładowanie. Chodziło o to że silnik zgasł tak normalnie (łagodnie) bez szarpnięć lub dziwnych dźwięków.
A co do ilości zupy to nie pamiętam dokładnie ale możliwe że było w granicach rezerwy, ale dziś tankowałem i gdy cofałem pod dom gasł.

A może to przepustnica zasyfiona i gdy silnik jest pochyło to mechanizm przepustnicy nie pracuje i zamyka kolektor?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”