Witam.
Czym napędzana jest pompa wody w silniku ABS 1.8 90KM 94r. . Paskiem rozrządu czy paskiem klinowym ?
Pytam bo mechanik się ze mną sprzeczał żebym od razu wymienił pompę wody przy wymianie rozrządu, bo jakby co to potem trzeba będzie pasek ściągać .
ps Ostatnio wymieniłem pasek rozrządu z rolką, i od tamtego czasu słychać taki lekki świst powyżej 3tyś obrotów.
Czy to normalne i pasek się rozciągnie ?
Czym napędzana pompa ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- maciejhan
- Ma gadane
Re: Czym napędzana pompa ?
W 1.8ABS pompa wody jest napędzana paskiem klinowym lub wielorowkowym zależnie co masz jeszcze na wyposażeniu. Na 100% nie jest napędzana paskiem rozrządu. Nie ma co wymieniać pompy póki działa. U mnie w Vento 1.9 pompa była oryginalna do przebiegu 291kkm i dopiero zaczęła się lekko pocić.
Jak świszcze to pewnie zbyt mocno naciągnięty pasek.
Jak świszcze to pewnie zbyt mocno naciągnięty pasek.
- matiz_1990
- Ma gadane
Czym napędzana pompa ?
Napędzana jest paskiem klinowym Ja bym wymienił z rozrządem bo gdy zacznie już padać to możesz mieć nie przyjemne sytuacje w stylu przegrzania silnika, a dojść potem jak to się stało to masakra mówię Ci Przy okazji taka mała rada... Jakbyś wymieniał pompę to zapamiętaj jak był założony pasek bo da się go założyć tak, że będzie ona kręcić w drugą stronę i będzie pupa z tego bo nie będzie obiegu i chłodzenia Co do tego dźwięku z tego co zauważyłem, że większość ABS-ów i mój były też tak "świstał" W sumie to lubiłem ten dźwięk Zaraz po wymianie rozrządu był wyraźniejszy i brzmiał jak takie "zzzzzzzz" potem trochę osłabł i właśnie było go słychać koło 2,5 i 3 tyś obrotów
Golf III 1.9 TDI 1Z :D Mroczny Parchu;)
Re: Czym napędzana pompa ?
No, dokładnie dżwięk w takim stylu.matiz_1990 pisze:brzmiał jak takie "zzzzzzzz"
Czyli to taki standard i się ułoży ?
Czy podjechać do nich żeby mi poluzowali ? Ale jak za luźno to też nie dobrze
- Paweł Marek
- V.I.P.
Czym napędzana pompa ?
mają sprawdzić naciąg, zwykle trzeba poluzować. Wymiany pompy równoczesnioe z paskiem niema w standardzie postępowania w tym silniku nie sa powiązane ze soba.demson pisze:Czy podjechać do nich żeby mi poluzowali
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.