Wymiana rozrządu

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
AmokK
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana rozrządu

Post autor: AmokK » czw cze 09, 2011 17:20

Witam mam pytanie czy podczas wymiany rozrządu trzeba też wymieniać pompę wodną ?
http://moto.allegro.pl/rozrzad-zestawvw ... 91326.html" onclick="window.open(this.href);return false; Czy taki rozrząd jest dobry jak za taką cenę ?

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Wymiana rozrządu

Post autor: jaszczur » pt cze 10, 2011 07:01

AmokK pisze:http://moto.allegro.pl/rozrzad-zestawvw ... 91326.html Czy taki rozrząd jest dobry jak za taką cenę ?
może być,co do pompy to jeśli nie wiesz kiedy była robiona też bym wymienił,tym bardziej,że nie są to jakies kosmiczne pieniądze,a co do producenta to polecam pompy hepu

denisz
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana rozrządu

Post autor: denisz » pt cze 10, 2011 13:22

AmokK pisze:Witam mam pytanie czy podczas wymiany rozrządu trzeba też wymieniać pompę wodną ?
a w golfach MK3 były wersje z pompą wody napędzaną paskiem rozrządu?
Jeśli u Ciebie pompa wody jest zasilana z innego paska, to nie musisz jej wymieniać jak wymieniasz pasek rozrządu.

Możesz wymienić, tak jak jaszczur napisał - jeśli np podejrzewasz, że pompa może już niedomagać. Ale jak nie masz problemów z utrzymaniem temperatury silnika, to możesz tą pompę zostawić w spokoju i nie pchać się w dodatkowe koszta. Moja pompa wody ma 14 lat i jak ją rok temu wyciągnąłem i obejrzałem sobie (jej wnętrze), to była jak najbardziej w bardzo dobrym stanie. Po wyczyszczeniu całości była wręcz jak nowa!

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Wymiana rozrządu

Post autor: Paweł Marek » pt cze 10, 2011 14:45

denisz, nie masz już statusu nowicjusza więc sa do ciebie wymagania. Powinienes wiedziec biorąc się za odpowiadanie jak jest z tymi pompami. Autor tematu ma silnik 1.4 który podobnie jak klilka innych ma pompe napędzaną rozrzadem i praktykuje sie jej zmianę za każda zmianą paska, lub co dwie najrzadziej. I nic do tego niema grzanie lub nie silnika. Pompie moze się nagle zablokować łożysko stanie w mijescu i rozwałka silnika gotowa.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

denisz
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana rozrządu

Post autor: denisz » pt cze 10, 2011 15:34

Paweł Marek pisze:denisz, nie masz już statusu nowicjusza więc sa do ciebie wymagania. Powinienes wiedziec biorąc się za odpowiadanie jak jest z tymi pompami. Autor tematu ma silnik 1.4 który podobnie jak klilka innych ma pompe napędzaną rozrzadem i praktykuje sie jej zmianę za każda zmianą paska,
Paweł Marek, i ja te wymagania zrozumiałem już jakiś czas temu. Dlatego nie pisałem, że ma nie wymieniać bezwzględnie pompy wody. Napisałem, że nie musi koniecznie wymieniać JEŚLI nie jest ona napędzana u niego z paska rozrządu.
Ja tu niczym nie zgrzeszyłem :bajer: Doskonale wiem, że pompę należy wymienić jeśli napędzana jest z paska rozrządu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”