Ciezko odpala po krotkim postoju i kilka innych pytań

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mauvais
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mauvais » czw maja 26, 2011 23:03

Witam Serdecznie.

Znalazłem kilka tematów le żaden nie został rozwiązany w pełni.
Gaźnik Pierburg 2e2
Mój problem jest taki: Gdy samochód jest zimny pali na dotyk z obrotów schodzi bardzo ładnie chociaż na rozgrzanym trzyma około 1000. Ale zanim zacznę regulować śrubą to zapłon muszę ustawić z lampą. Ale do celu. Gdy samochód się nagrzeje do 90 stopni i po dłuższej jeździe zdarza mu się ze zaczyna przerywać i nawet zgasnąć. Później ciężko jest go odpalić ale to sporadycznie. Problemem głównym jest to że gdy zgaszę silnik i postoi 10, 20, 30 nawet 40 minut to później bardzo ciężko go odpalić trzeba kręcić rozrusznikiem z 10 obrotów czasem nawet więcej. A gdy ostygnie pali znów na dotyk.

Pytanie 2
Przepraszam z góry autora zdjęcia za wykorzystanie go
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2da ... 6f383.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy ten element zaznaczony na czerwono to gdy się dmucha w otwór który jest połączony z zielonym pojemnikiem na podciśnienie bądź wyciąga powietrze to powinien trzymać ciśnienie/podciśnienie??

Pytanie 3
na zdjęciu powyżej jest również czarny kabelek z białą obudową wtyczki. U mnie była ta wtyczka podłączona do czujnika temperatury?? po co i na co nie wiem ale nigdzie indziej nie da się jej podłączyć bo nie znalazłem przewodu. Gdyby ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie poszukać przewód do którego podłączyć ten kabelek w której wiązce się znajduje oryginalnie. i przy okazji gdzie podłączyć ten czujnik temperatury.

Pytanie 4
Do czego podłączyć tą kostkę którą trzyma właściciel tego zdjęcia.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fef ... 4d742.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jeszcze raz przepraszam za wykorzystanie zdjęć bez wcześniejszego zapytania się

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » pt maja 27, 2011 02:48

ad 1: Zobacz automat ssania (tą sprężynę) czy dochodzi do niej napięcie i czy ona działa. Kabelek do plusa z aku i popatrz czy klapka ssania podnosi się do pionu.

Obrazek

ad 2: Aby sprawdzić to zaślep ten górny i ssij przez ten dolny to powinno trzymać podciśnienie, jeżeli nie to prawdopodobnie zepsute.
Doraźnie można delikatnie rozebrać i przypasować np. gumę z dętki od roweru. Ja tak jeździłem prawie rok i było OK.

ad3: Ten kabelk to zasilanie grzania kanału dolotowego-podgrzewacz kanału mieszanki. Powinien iść lewą stroną gaźnika i tam się łączyć do wtyku który jest w wiązce - zdjęcie nr2.

Obrazek

ad4: To właśnie ten wtyk musisz połączyć z tym kablem ze zdjęcia nr1

połącz kabel ze zd nr1 z kablem ze zd nr2
(zd nr2 najpierw popatrz czy masz tam zasilanie)

Obrazek

mauvais
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mauvais » sob maja 28, 2011 08:15

wielkie dzięki za tak szybka odpowiedz. ok teraz już wszystko rozumiem prawie. Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić czy te elementy działają:( i czy maja zasilanie.
Ale jak tylko sprawdzę to się pochwale.
Natomiast mam pytanie kolejne w takim razie gdy to urządzenie ze zdjęcia 1 trzyma podciśnienie tylko po zaślepieniu górnego otworu to w takim razie w jakim celu jest zielony zbiorniczek na podciśnienie skoro w nim zaraz po zgaszeniu to podciśnienie ginie?? chyba ze jaj mam coś nie tak zlożone...

No i teraz wiem że wszedzie prąd dochodzi ale niestety nie działa ten element. Da sie go jakos naprawic czy trzeba wymienic??

Awatar użytkownika
adamtb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: adamtb » wt maja 31, 2011 23:04

Jaki element Ci nie działa ??
Masz tu schemat elektryczny (może Ci się przyda)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”