Podziałka temperatury?

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

macminer
Nowicjusz
Nowicjusz

Podziałka temperatury?

Post autor: macminer » pn maja 23, 2011 21:22

Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.

Zanim zadam poważniejsze pytanie, chciałem się upewnić, jaką temperaturę oznaczają poszczególne kreski na podziałce wskaźnika z 5 kreskami:
Obrazek

W niektórych miejscach piszą, że normalna temperatura (tzn. ile - 90 stopni?) jest, gdy wskazówka jest w pozycji pionowej, czyli na 3 kresce, w innych, że nawet powyżej czwartej kreski temperatura jest jeszcze w normie. Jak to rozumieć?

Awatar użytkownika
jjaworskyy
Użytkownik
Użytkownik

Podziałka temperatury?

Post autor: jjaworskyy » pn maja 23, 2011 22:46

o Ile dobrze pamiętam to kreska po prawej to 110 stopni i lepiej pilnować zeby sie tam nie znalazła :grin: :grin: tak więc odpowiednia temperatura to środek czyli 90 stopni. Chociaż u mnie w golfie mk3 temperatura przekracza troche za kreskę 70 stopni ( nie mowie o staniu w korkach, tylko o jezdzie stałej) :pub: :pub: pozdro

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Podziałka temperatury?

Post autor: marcinek84 » wt maja 24, 2011 11:09

Jak jadę to mam wskazówkę trochę przed 3 kreską, w korku idzie lekko dalej i włącza się wiatrak mniej więcej wtedy (2 biegowy)

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

macminer
Nowicjusz
Nowicjusz

Podziałka temperatury?

Post autor: macminer » śr maja 25, 2011 13:19

OK, dzięki za odpowiedzi.
Nie byłem pewny, czy mój wentylator chłodnicy włącza się we właściwym momencie - u mnie dopiero, kiedy wskazówka jest gdzieś między 3 a 4 kreską (czyli prawdopodobnie ok. 100 stopni). I - podobnie jak w mk3, taką temperaturę płyn osiąga raczej przy staniu w korkach, a przy normalnej jeździe (50-90 km/h) wskazówka pokazuje przeważnie trochę ponad 70 stopni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”