Witam, chciałbym się zapytać czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem.
Mam golfa III z silnikiem 2.0. Problem polega na tym że gdy silnik rozgrzeje olej powyżej 60 stopni (wskaźnik komputera elektronicznego na zegarach, nie temp. płynu), gaśnie i do widzenia. Po paru godzinach jak wystygnie do zera dopiero znów można go odpalić, no i zabawa się zaczyna od nowa. Mimo że silnik wystygnie np do 20-30 stopni i tak ten problem jest, musi być całkowicie zimny.
Sprawdzaliśmy na kompie nic nie wykazało, bawiliśmy się czujnikiem temperatury, i też nic nie dało.
Chciałem podmienić aparat zapłonowy, ale niestety do tego modelu nie miałem od kogo użyczyć.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Silnik gaśnie po rozgrzaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W tym problem, prąd dochodzi do cewki, z cewki i dochodzi do aparatu zapłonowego, ale nie jestem w stanie sprawdzić czy jest iskra. Jak bym miał taki aparat, dokładnie do niego bym podmienił. Jutro może coś wymyślę. Podepnę jeszcze raz pod kompa.
Żeby sprawdzić czy masz iskrę wystarczy wziąć sobie dodatkową świecę i jak już silnik się rozgrzeje i zdechnie, podpinasz ją kładziesz na siniku i kręcisz rozrusznikiem.
Zamykam temat, czujnik obrotu wału, rozgrzewa się powyżej 60 stopni, nie styka i wyłącza silnik.
- Paweł Marek
- V.I.P.
johny1985, zamyka moderator, ale twoje auto nie ma czujnika wału tylko czujnik halla w aparacie zapłonowym, zwany czasem czujnikiem obrotów wału krzywkowego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.