Oznaczenie silnika, MFA i inne pytanie.

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » sob kwie 02, 2011 12:09

Witam.

Czy prócz oznaczenia za pomocą nalepki w bagażniku, można odczytać jaki się posiada silnik w mk3 ? Szukałem tabliczki na silniku, jednak nie mając pojęcia gdzie ona może być ciężko jest ją zlokalizować przy brudnym silniku.

Mam też nurtujące mnie pytanie, czy któryś z silników 1,4 a znalazłem że były 3 rodzaje tj. ABD, AEX, APQ miały sygnał ECU dla spalania MFA ? Wiem że ABD nie miał - info z neta, jednak czy kolejne miały czy nie ?

Awatar użytkownika
muody
Szeregowy
Szeregowy

Re: Oznaczenie silnika, MFA i inne pytanie.

Post autor: muody » sob kwie 02, 2011 13:18

skaktus pisze:Witam.

Czy prócz oznaczenia za pomocą nalepki w bagażniku, można odczytać jaki się posiada silnik w mk3 ? Szukałem tabliczki na silniku, jednak nie mając pojęcia gdzie ona może być ciężko jest ją zlokalizować przy brudnym silniku.

Mam też nurtujące mnie pytanie, czy któryś z silników 1,4 a znalazłem że były 3 rodzaje tj. ABD, AEX, APQ miały sygnał ECU dla spalania MFA ? Wiem że ABD nie miał - info z neta, jednak czy kolejne miały czy nie ?
Tak, na nalepce znajdziesz wszystkie dane (silnik, model, kody wyposażenia).

OPEL - Ohne Power Ewig Letzter

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » sob kwie 02, 2011 13:23

Niestety u mnie tej nalepki nie ma...stad pytanie o tabliczke silnika i to gdzie ona jest,takie było pytaniem ale tak to napisałem że nie wiadomo o co chodzi ;)

Ogólnie - nie mam nalepki w bagażniku, gdzie w innym miejscu odczytać oznaczenie silnika i ewentualnie jego moc ? Chodzi mi o miejsce dobrze dostępne, stąd szukanie tabliczki na silniku.
Posiadam MFA (zestaw do montażu) i zastanawiam się czy jakikolwiek silnik miał sygnał ECU dla spalania dla czy cała seria 1,4 nie miała w ogóle możliwości montażu tegoż ustrojstwa.

Dobiłem się jedynie do info o silniku ABD ale nic o pozostałych.
Ostatnio zmieniony sob kwie 02, 2011 13:32 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
muody
Szeregowy
Szeregowy

Re: Oznaczenie silnika, MFA i inne pytanie.

Post autor: muody » sob kwie 02, 2011 13:29

skaktus pisze:Niestety u mnie tej nalepki nie ma...stad pytanie o tabliczke silnika i to gdzie ona jest,takie było pytanie ;)
Chodzi Ci o VIN ?? Vin jest na środku ściany grodziowej w silniku, widoczny na odpływie wody przez mały otwór w plastikowej osłonie. Chyba o to Ci chodziło :bajer:

OPEL - Ohne Power Ewig Letzter

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

Post autor: skaktus » sob kwie 02, 2011 13:52

Też nie o to.

Chodzi mi o model silnika-ABD,AEX itp.

Teoretycznie jest to abd bo auto to rocznik 94, silnik 1,4 jednak chce się upewnić.

Nalepki w bagażniku brak, nalepki na osłonie paska rozrządu brak.

No i chce się w końcu dowiedzieć, czy jakikolwiek silnik 1,4 miał sygnał ECU dla spalania do kompa MFA, bo jeśli nie to w tym wypadku mnie nic nie ratuje bo nie wiem czy taki sygnał ECU można jakoś sobie "wymodelować" samemu za pomocą zewnętrznych urządzeń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”