AAM 1.8 brak mocy , strzela w tłumnik itd.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam problem z silnikiem 1.8 AAM czy to normalne zęby ledwo co kręcił się do 80 ?? a pod górkę ledwo co podjeżdżał ???
wrzucę 1 bieg ja jemu w gaz a on burczy jak by łapał powietrze i tak do ~2,5 tys obrotów jak powyżej to łapie power ale tez taki do .... .
(aby rozpędzić się do 80-90 tu 1,2,3 do końca muszę kręcić go . jak pod górkę to spada do 70KM/h )
jak mu jeszcze depnę lubi strzelać w tłumnik , kiedyś tak robił ale przestał teraz znowu ,
Wymieniłem , świece , kable ,kopułkę , uszczelkę pod ssącym , i nic dalej to samo .
Co to możne być ?? temp. 90 stopni trzyma . ( bardzo szybko osiąga temp 90 stopni po paru km nie wiem czy to normalne )
wrzucę 1 bieg ja jemu w gaz a on burczy jak by łapał powietrze i tak do ~2,5 tys obrotów jak powyżej to łapie power ale tez taki do .... .
(aby rozpędzić się do 80-90 tu 1,2,3 do końca muszę kręcić go . jak pod górkę to spada do 70KM/h )
jak mu jeszcze depnę lubi strzelać w tłumnik , kiedyś tak robił ale przestał teraz znowu ,
Wymieniłem , świece , kable ,kopułkę , uszczelkę pod ssącym , i nic dalej to samo .
Co to możne być ?? temp. 90 stopni trzyma . ( bardzo szybko osiąga temp 90 stopni po paru km nie wiem czy to normalne )
Ja strzela w tłumik to masz zapłon opóźniony. Chociaż sam raczej się nie mógł przestawić. Ale sprawdź to
no tak mieszanka zapala sie przy częściowo już otwartych zaworach wydechowych. Wobec tego kompresja spada a tym samym parcie na tłoki jest mniejsze to na logike moc jest mniejsza. A paliwo dopala sie za silnikiem stąd te detonacje w tłumik
Re: AAM 1.8 brak mocy , strzela w tłumnik itd.
stojąc przodem do silnika to w która manie trzeba kręcić ? lewo czy prawo ?
Przyspieszyć w lewo, opóźnić w prawo ale bez lampy stroboskopowej lub kabelka i vaga to nie ustawisz dobrze. Sam z siebie przestawić się nie powinien, jeśli nie ruszałeś aparatu to sprawdź czy ci się rozrząd nie przestawił.
Re: AAM 1.8 brak mocy , strzela w tłumnik itd.
wjechałem w kałużę raz , i mi zgaś i szarpnęło dość mocno , pewnie się przestawił rozrząd , zakupiłem już części w sobotę zobacze czy sie przestawił czy nie , kabelek mam i Vaga wystarczy do ustawienia zapłonu w razie czego ???
Jedz do mechanika niech ci sprawdzi rozrząd i zapłon. U mnie to i to było przestawione, muł był totalny a silnik ABS. Zapłaciłem 60 zł ale teraz jest czym jechać.
przyspieszyłem zapłon , i muszę powiedzieć ze petarda ... niebawem czeka mnie robienie zawieszenia wszystkie gumy amorki itd. i wtedy wymienię rozrząd i ustawie i pojadę na lampę zęby idealnie ustawić aparat . ale narazie puki co da się jeździć a nie ze ledwo 50km/h jechałem . Da się AAM przerobić na ABS ?? bo w dowodzie mam 90km a silnik 75km , bo padł poprzedni a ten leżał wiec go wpakowałem .
Przeróbka z AAM na ABS jest raczej nieopłacalna. Części do przeróbki będą tyle kosztować co używany ABS jeśli nie więcej