Szybko nagrzewajacy sie płyn
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam jakies 2 tyg temu kupilem innego golfa 2 1.6 na gazniku benz+ LPG , moj problem polega na tym ze szybko sie nagrzewa płyn , włancza wętylator chociasz teraz sa niskiem temp. Z moich obserwacji wywniosokowalem nastepujace recze: nie kopci , grzeje w miare choc nie jest tak gorąco , płynu jest tyle ile trzeba , węrze robia sie twarde i w trakcie odkreceniu koreczka od wyrównawczego jest dzwiek jak po okreceniu napoju gazowanego . Termostat otwiera bo sa cieple dolne weze od chlodnicy , wętylator tez sie zalancza , wczoraj wymienialem olej i jest czysty nie ma plyny w nim , silnik pracuje równo, na cieplym ma szybsze obroty a na zimny wolniejsze . I teraz jest mega pytanie czy to termostat ale chyba nie bo wetylator sie nie zalanczal , obstawiam ze moze byc pompa wody albo jakas nie droznosc w ukladzie . I teraz chcialbym zeby ktos mi doradzil lub cos. pozdrawiam
[_____]====(\X/)====[_____]
a wybija Ci płyn zbiorniczkiem jak się nagrzeje
jeśli tak to pompa do wymiany
jeśli tak to pompa do wymiany
jaką temperaturę trzyma silnik po nagrzaniu? sądzę że to nie wina układu chłodzenia, sprawdź rozrząd i zapłon, i niepokojące jest to że obroty są wyższe jak jest ciepły, nie znam się niestety na gaźnikach więc nie wiem jak go sprawdzić.
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
czytalem kilka tematow na necie i powiedziano mi ze moge miec cos z korkiem od zbiorniczka wyrownawczego , majster na praktykach mi mowil ze mozliwe ze za mocno dokrecam korek wiec dokrecilem do momentu az byl opor i teraz jest wszystko ok tylko troche slabiej grzeje... moze to wina ze poziom plyny jest ponizej minimum
obstawiam na termostat za szybko sie otwiera lub za pozno mozesz mic kamien jakis w układzie jak ci slabo grzeje ja np w nagrzewnicy miałem tyle szajsu ze nie grzal mi wogole
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Szybko nagrzewajacy sie płyn
Najprawdopodobniej masz za niski poziom płynu.qubaxxx pisze:czytalem kilka tematow na necie i powiedziano mi ze moge miec cos z korkiem od zbiorniczka wyrownawczego , majster na praktykach mi mowil ze mozliwe ze za mocno dokrecam korek wiec dokrecilem do momentu az byl opor i teraz jest wszystko ok tylko troche slabiej grzeje... moze to wina ze poziom plyny jest ponizej minimum
gofer tego nie lubi i będzie włączać wentylator.
Tu jedna uwaga - jak stoi wskaźnik?
Bywa że włącznik na chłodnicy kończy swój żywot i za wcześnie włącza - takie cóś kiedyś miałem...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- Paweł Marek
- V.I.P.
oraz co dla ciebie oznacza że grzeje się za szybko za szybko? Może jest ok? Korek należy dokręcić do konca, a jeśli widzisz jakąś zmianę po jego niedokręcaniu to sugeruje że zaworek bezpieczeństwa w nim się zepsuł, wygotuj w occie alb wymień korek
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
mi tu przychodzi jedna mysl ze cos jest z tym korkiem bo jak pisalem wyzej jak go dokrecilem lekciej jest wszystko ok . a szybko sie nagrzewal mialem na mysli ze po jakis 20 minutach jazdy juz sie zalanczal wetylator , Dzisiaj bylem na jezdzie testowej i smignolem 100 km i sie nie zalonczyl wetylatorek a jechlem 80 - 100 km/h a przedtem mysle ze moglo byc ze termostat sie otwieral pod wplywem cisnienia nacisku plynu a nie temperatury i caly czas byl otwarty ale czy to moze byc przyczyna tego szybkiego nagrzewania sie ?? a i patrzylem na zimny silniku tak delikatnie leci plyn do zbiorniczka wyrownawczego a gdy przygazuje to szybciej , na rozgrzanym leci tak jak na zimny gdy przygazuje
Re: Szybko nagrzewajacy sie płyn
lekkie nadciśnienie będzie zawsze to zależy. jak masz dźwięk jak otwieranie napoju na gorącym silniku to raczej nic nie jest, gożej jak ci płyn wywala