Podgzewana szyba tylna NZ 1991
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam taki problem nie działa mi podgrzewana szyba tylna jest może jakiś przekaźnik ???
Za podgrzewanie tylnej szyby odpowiada bezpiecznik nr 9(20A) o ile dobrze pamiętam.
Często przyczyną nie działania ogrzewania szyby jest np. połamany kabel w wiązce, któa wychodzi z klapy bagażnika.
Niestety jest ona tak usytuowana, że po 20 latach eksploatacji potrafi się złamać.
Sprawdź wtyczki wchodzące w szybę.
Często też są ubytki w paskach, ale skoro mówisz, że całą szyba nie grzeje się to może to być właśnie wiązka.
Często przyczyną nie działania ogrzewania szyby jest np. połamany kabel w wiązce, któa wychodzi z klapy bagażnika.
Niestety jest ona tak usytuowana, że po 20 latach eksploatacji potrafi się złamać.
Sprawdź wtyczki wchodzące w szybę.
Często też są ubytki w paskach, ale skoro mówisz, że całą szyba nie grzeje się to może to być właśnie wiązka.
a te wsuwki do szuby co się wpina jedna jest + a druga - czy oba są +
bo sprawdziłem miernikiem na jednej wsuwce podpiłem jeden kabel do wsuwki a drugi do masy tam kolo lampy do śrubki pokazuje prod a akumulatora a na drugiej nic nie pokazuje
bo sprawdziłem miernikiem na jednej wsuwce podpiłem jeden kabel do wsuwki a drugi do masy tam kolo lampy do śrubki pokazuje prod a akumulatora a na drugiej nic nie pokazuje
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A czy jak do żarówki podłączysz z obu stron +12V to zaświeci? Z jednej ma być masa, z drugiej strony +12V. Na drugiej nic nie pokazuje, mierzysz napięcie między masą a masą - więc to bez sensu. Zmierz napięcie na aku końcówkach szyby. Jeżeli nic nie będzie, to znaczy, że masz uszkodzony przewód masy,bo jak wcześniej napisałeś:
- czyli napięcie na jednej końcówce jest.karol2505 pisze:bo sprawdziłem miernikiem na jednej wsuwce podpiłem jeden kabel do wsuwki a drugi do masy tam kolo lampy do śrubki pokazuje prod a akumulatora a na drugiej nic nie pokazuje
właśnie nie było masy już problem rozwiązany szyba grzeje ( kabelek się od masy przetarł na łączeniu klapa-karoseria) przeciągłem nowy
Ostatnio zmieniony pt sty 21, 2011 19:42 przez karol2505, łącznie zmieniany 1 raz.