Witam, mój problem polega na tym, gdy tylko pada deszcz, wjadę w kałużę, samochód staje. Ciężko się odpala i nie gaśnie tylko na wysokich obrotach. Przykładowa sytuacja: Przejeżdżam przez jakąkolwiek wodę, samochód gaśnie i nie chce się odpalić. Chwilę trzeba odczekać i pokręcić nim trochę aby zapalił. I też nie da się nim odrazu jechać, ponieważ gdy tylko dodaje gazu - silnik się dusi i gaśnie.
Może opis sytuacji jest dość chaotyczny, ale mam nadzieję ze znajdzie się ktoś, kto podpowie co wymienić. Pozdrawiam
Gaśnie na niskich obrotach, podczas deszczu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
rada: Nie przejeżdżać szybko przez kałużę, tylko dosyć wolno.
Problem tkwi w zalaniu przez wodę przewodów WN i kopułki. Takie rzeczy nie będą występować jak te elementy zostaną wymienione na nowe. Jest to częsta przyczyna "wilgotnych jesiennych dni". Wymiana kopułki, palca i przewodów WN pomoże.
U mnie od wody siadają już łożyska w alternatorze, wiec myślę zrobić jakąś blaszaną pseudo-osłonę oddzielającą koło od komory silnika oraz druga osłonę na alternator, aby nie był lany wodą z koła.
Problem tkwi w zalaniu przez wodę przewodów WN i kopułki. Takie rzeczy nie będą występować jak te elementy zostaną wymienione na nowe. Jest to częsta przyczyna "wilgotnych jesiennych dni". Wymiana kopułki, palca i przewodów WN pomoże.
U mnie od wody siadają już łożyska w alternatorze, wiec myślę zrobić jakąś blaszaną pseudo-osłonę oddzielającą koło od komory silnika oraz druga osłonę na alternator, aby nie był lany wodą z koła.
-
- Nowicjusz
Czyli kable się potwierdzają. Kopułkę i palec wymieniłem jakiś czas temu, więc kolej na kable i świece. Zobaczymy. Dzięki za pomoc, pozdrawiam
Najpierw sprawdź czy na aparacie przy kopułce jest uszczelka, czy wszystko jest tam szczelne bo dostaje się tamtędy wilgoć, wytrzyj oczywiście wewnątrz kopułkę do sucha.
-
- Nowicjusz