Głebokie wżery na tylnej klapie, jak trwale zabezpieczyć

Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, grg474, marcin7x5, VIP

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: golf 3 cabrio 2.0gti 2E, passat b5 1.8t APU i roomster 1.4 tdi BNM
Kontakt:

Głebokie wżery na tylnej klapie, jak trwale zabezpieczyć

Post autor: Ja_Sha_Taan » wt sie 12, 2025 10:10

Witam, przepraszam jeśli to zły dział ale nie znalazłem nic odpowiedniego.
Zabrałem się za lakierowanie tylnej klapy w passacie B5.
Jak to zwykle bywa po oczyszczeniu ma głębokie wżery ale jeszcze bez dziur.
Może ktoś z was ma doświadczenie w lakierowaniu i wie jak to dobrze zabezpieczyć aby ją uratować?
Nie jestem lakiernikiem ale garażowcem 😂 lakieruje też i spawam, z tą klapą jednak nie umie sobie poradzić bo po 2 latach znowu dziadostwo wychodzi.
Mam podkład reaktywny, mam też epoksyd, również potrafię cynować i spawać. Ma ktoś jakieś rady? Dotychczas wszystko co zrobię to starcza na 2 lata i znów trzeba to robić od nowa.
Najgorzej jest w miejscu klejenia szyby.
tak to wygląda https://zapodaj.net/plik-f21w77LX00
Klapę wyczyszczę do gołego, ale miejsce które widać na zdjęciu już jest wyczyszczone "włosami murzyna" i szczotkami na wiertarce, blacha czarna. Najlepiej to wyciąć i wspawać nową ale jest za dużo przetłoczeń i jest bardzo trudno wyklepać takie reperaturki.

Proszę o rady

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: Głebokie wżery na tylnej klapie, jak trwale zabezpieczyć

Post autor: marcin7x5 » śr sie 13, 2025 12:55

Jak korozja wychodzi z blachy to nic nie poratuje jak jej wycięcie. Może jakbyś całą klapę wypiaskowal i dał ocynkować. Korozja to też reakcje chemiczne jakie zachodzą w materiale.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » śr sie 13, 2025 19:37

rozumiem, że próbowałeś z cynowaniem/ołowiowaniem i też nie pomogło?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » czw sie 14, 2025 00:25

grg474 pisze:
śr sie 13, 2025 19:37
rozumiem, że próbowałeś z cynowaniem/ołowiowaniem i też nie pomogło?
Niestety nie pomogło, próbowałem wczoraj ale cyna nie łapie w miejscu gdzie blacha jest czarna, jak i również pasta którą nakladasz przed cynowaniem nie siada na czarnej blasze
marcin7x5 pisze:
śr sie 13, 2025 12:55
Jak korozja wychodzi z blachy to nic nie poratuje jak jej wycięcie. Może jakbyś całą klapę wypiaskowal i dał ocynkować. Korozja to też reakcje chemiczne jakie zachodzą w materiale.
i tu masz rację, z ciekawości rozwierciłem zgrzewy i zajrzałem wczoraj pod blachę i korozja zaszła zbyt głeboko, nie jest to jedyna klapa z b5 więc lepiej będzie poszukac innej ale jeszcze nie teraz. Ten samochód ma już 26 lat, niewiele już ich jeździ w kraju a tymbardziej niewiele z klapą z przedlifta, dlatego chcę to ratować.
Zacząłem pracę wczoraj bo i tak to mam rozebrane a da mi to czas 2 lata na szukanie innej klapy.
Położyłem podkład reaktywyny w miejscu korozji i zalałem "miodem" połączenie blach, dziś położyłem epoksyd na całej oszlifowanej klapie, jutro położę lakier i będę jeżdził i szukał innej klapy.
Niestety nie ma wiele tych klap już dostępnych, nawet z zewnątrz wygląda fajnie ale jak wytniesz szybę to pokazuję się gnój więc to loteria i ten temat może się przydać w innym czasie. Gdybym musiał przespawać 10 cm blachy to nie ma problemu, ale cały dół szyby z tym zagięciem to naprawdę koszmarna zabawa na długi czas spawania, cięcia i zaklepywania reperaturek.

Lubię mojego passata, jeśli ktoś się nie wstydzi jeździć starym autem to naprawdę świetny wóz, ale i wyglądać też musi jakoś a nie jak wrak :cool:

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw sie 14, 2025 13:50

Zawsze możesz całość obłożyć matą szklana i oblać żywica. Jak stwardnieje to jak kamień. Tym bardziej że nie jest to element nośny więc nie musi przenosić dużych obciążeń.

Ja_Sha_Taan
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Ja_Sha_Taan » pt sie 15, 2025 20:09

marcin7x5 pisze:
czw sie 14, 2025 13:50
Zawsze możesz całość obłożyć matą szklana i oblać żywica. Jak stwardnieje to jak kamień. Tym bardziej że nie jest to element nośny więc nie musi przenosić dużych obciążeń.
Dzięki za odpowiedź, chodziło mi jednak o zabezpieczenie blachy przed dalszą korozją, żywica tego nie zrobi

Już tą klapę skończyłem
https://zapodaj.net/plik-0TZ1F7eqqa
po wklejeniu szyby nawet tego nie widać, oczywiście na krótki czas
https://zapodaj.net/plik-RXCnJg2xg2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”