musiałbym się go zapytać ale wydaje mi się że chyba BRC
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
wesol ale gdzie Ci to 6 benzyny paliło w mieście? To Megan 3 w silniku 1.6 beny ma spalanie średnie podane w mieście 9.5 to ile gazu powinno spalić?
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Panowie, ale bierze też pod uwagę, że miasto miastu nie równe. Jeden mieszka w mieście 10 tyś miekszańców, drugi w 100tyś mieszkańców
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie
Jest to mój pierwszy post , ale ważny dla naszej rodziny w kwestii wyboru silnika. Do tej pory poruszaliśmy sie Focusem MK1 - 1,8 TDDI i ostatnie 3 lata MK3 - 1.6 TDCI Econetic. Niestety małe bum szkoda całkowita i poszukiwania czegoś nowego. Przywiązanie do Forda jest, ale całkiem nieźle wygląda dla nas Golf VII z roczników 2015-2016 i stwierdziliśmy że może czas na zmianę
Bardzo dużo ogłoszeń jest z silnikami 1.6 TDI 105/110 KM , co mnie zdziwiło że 5KM różnicy , czy to są inne jednostki napędowe ? Próbowałem coś znaleźć , ale wiadomości są dość lakoniczne. Mamy na oku kilka egzemplarzy z przebiegiem około 150000 km, a sieci komisów dealerskich VW.
Poruszamy się głównie po mieście , niewiele bo około 1000 km miesięcznie , ale to większość obwodnice miasta i codzienne przebiegi około 40 km. Wiem że diesel na tak krótki dystans jest nie wskazany ale Ford nie robił problemów mimo 238000 km przebiegu (5 letni), kupiony z przebiegiem 201500.
Jest jeszcze jeden egzemplarz z 1.2 TSI 110KM, ale to rodzynek. Nigdy nie miałem do czynienia z grupą VAG więc prośba o krótkie info , jak z trwałością jednostek i codzienną eksploatacją.
I zapomniałem o skrzyni , w MK3 miałem 6 , ale 3 pierwsze biegi tak krótkie , że nie wiadomo jak jechac przy niższych prędkościach, drugi front - trasa , 5 wystarcza na jazdę 130-140 km/h , głośno jest ?
W swoich autach oleje, filtry wymieniam co rok niezależnie od przebiegów , więc będą dobrze obsługiwane
Pzdr
Jest to mój pierwszy post , ale ważny dla naszej rodziny w kwestii wyboru silnika. Do tej pory poruszaliśmy sie Focusem MK1 - 1,8 TDDI i ostatnie 3 lata MK3 - 1.6 TDCI Econetic. Niestety małe bum szkoda całkowita i poszukiwania czegoś nowego. Przywiązanie do Forda jest, ale całkiem nieźle wygląda dla nas Golf VII z roczników 2015-2016 i stwierdziliśmy że może czas na zmianę
Bardzo dużo ogłoszeń jest z silnikami 1.6 TDI 105/110 KM , co mnie zdziwiło że 5KM różnicy , czy to są inne jednostki napędowe ? Próbowałem coś znaleźć , ale wiadomości są dość lakoniczne. Mamy na oku kilka egzemplarzy z przebiegiem około 150000 km, a sieci komisów dealerskich VW.
Poruszamy się głównie po mieście , niewiele bo około 1000 km miesięcznie , ale to większość obwodnice miasta i codzienne przebiegi około 40 km. Wiem że diesel na tak krótki dystans jest nie wskazany ale Ford nie robił problemów mimo 238000 km przebiegu (5 letni), kupiony z przebiegiem 201500.
Jest jeszcze jeden egzemplarz z 1.2 TSI 110KM, ale to rodzynek. Nigdy nie miałem do czynienia z grupą VAG więc prośba o krótkie info , jak z trwałością jednostek i codzienną eksploatacją.
I zapomniałem o skrzyni , w MK3 miałem 6 , ale 3 pierwsze biegi tak krótkie , że nie wiadomo jak jechac przy niższych prędkościach, drugi front - trasa , 5 wystarcza na jazdę 130-140 km/h , głośno jest ?
W swoich autach oleje, filtry wymieniam co rok niezależnie od przebiegów , więc będą dobrze obsługiwane
Pzdr
Dla niego przy jego jeździe bez sensu ale nie jest 1.6 tdi złym silnikiem...
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Tak, póki nie zepsuje się.dreyfus pisze:Dla niego przy jego jeździe bez sensu ale nie jest 1.6 tdi złym silnikiem...
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
spokojnie może być diesel, niestety 1.6 ma skrzynię tylko 5 bieg chyba że DSGMasterjam77 pisze: ↑pn mar 04, 2019 11:54ale to większość obwodnice miasta i codzienne przebiegi około 40 km.
a 1.2 TSI jest długowieczne i nic nie ma prawa się zepsuć
-
- Nowicjusz
Na różnych filmach widziałem że ta 5 biegowa ma o wiele dłuższe przełożenia niż 6 w fordzie więc nie powinno być źle. Raz na tydzień lub dwa jest ze 20 minut jazdy powyżej 120 km/h więc powinien się odetkać jakby co
Co do TSI to ironizowałeś z tym że się nie psuje czy na serio ?:)
- doggie
- V.I.P.
W mojej ocenie to pytanie retoryczne ale każdy może interpretować na swój sposób.Masterjam77 pisze: ↑pn mar 04, 2019 14:31
Czy wykastrowane z pojemności 1.2 dokoksowane turbosprężarką, z wtryskiem bezpośrednim, gdzie w mniejszym lub większym stopniu prędzej czy później nagar da o sobie znać, naszpikowany nowoczesnymi rozwiązaniami, nowoczesną pompą wysokiego ciśnienia, specyficznymi wtryskiwaczami i wielu innymi róznicami względem dawnych MPI może być bezawaryjne? Nie twierdzę że to zły silnik, ale wiele po nim nie oczekiwałbym. Dzisiejsza motoryzacja brnie w ślepy zaułek po rózni pochyłej, lepiej już nie będzie, lepiej już było, mimo wszystko trzeba się dostosować
- sebekgolf
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Ze swojej strony napiszę odnośnie 1,6 tdi (upalamy w firmie 2 sztuki, przy czym wypowiadam się na temat samochodu fabrycznie nowego). Jedno pudło to Rapid w sedanie, drugie to Toledo. Skrzynia może i jest 5 biegowa, ale jest dość długa. Silnik elastyczny, całkiem fajnie generuje (pomimo małej pojemności). Ma specyficzny dźwięk pracy ( dla mnie to grzechotnik w porównaniu do starych 1,9 tdi). Spalanie około 6,5 przy lataniu tym 160-170 na trasie + nieco oleju (około 1,5 litra na 10tyś km trzeba dolać). Auta jeżdżą głównie w trasie ( Skoda zrobiła w pół roku 40tyś km). Osobiście jednak nie kupiłbym tego do takiej jazdy o jakiej pisze Masterjam. W 1,2 TSI też bym się nie pakował. Jak mam być szczery, to t rozejrzałbym się za inną marką ( i teraz będzie fala hejtu ). Kupiłbym coś z silnikiem większej pojemności ( pokroju 2 litry) w benzynie, na pośrednim wtrysku i założył gaz. Wbrew pozorom jest jeszcze na rynku parę marek, które do teraz oferują silniki na pośrednim wtrysku benzyny i z jeszcze w miarę sensownymi pojemnościami. W rocznikach które podaje Masterjam tym bardziej da się coś znaleźć.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
- herbu
- Kontakt:
No to fala hejtu... Zgadzam się z Tobą. TSI bym nie brał (jestem po 2000 km w trasie Karoqiem 1.5 TSI i to nie jedzie wcale jak na 150 KM, moja 100 konna Octavia I z przebiegiem 30x większym od tego Karoqa ma dużo lepsza dynamikę). Jakoś mi zupełnie nie siadła ta Skoda, ale w sumie co się dziwić, jak się wsadza silnik z auta miejskiego do sporego suvasebekgolf pisze: ↑wt mar 05, 2019 10:28Ze swojej strony napiszę odnośnie 1,6 tdi (upalamy w firmie 2 sztuki, przy czym wypowiadam się na temat samochodu fabrycznie nowego). Jedno pudło to Rapid w sedanie, drugie to Toledo. Skrzynia może i jest 5 biegowa, ale jest dość długa. Silnik elastyczny, całkiem fajnie generuje (pomimo małej pojemności). Ma specyficzny dźwięk pracy ( dla mnie to grzechotnik w porównaniu do starych 1,9 tdi). Spalanie około 6,5 przy lataniu tym 160-170 na trasie + nieco oleju (około 1,5 litra na 10tyś km trzeba dolać). Auta jeżdżą głównie w trasie ( Skoda zrobiła w pół roku 40tyś km). Osobiście jednak nie kupiłbym tego do takiej jazdy o jakiej pisze Masterjam. W 1,2 TSI też bym się nie pakował. Jak mam być szczery, to t rozejrzałbym się za inną marką ( i teraz będzie fala hejtu ). Kupiłbym coś z silnikiem większej pojemności ( pokroju 2 litry) w benzynie, na pośrednim wtrysku i założył gaz. Wbrew pozorom jest jeszcze na rynku parę marek, które do teraz oferują silniki na pośrednim wtrysku benzyny i z jeszcze w miarę sensownymi pojemnościami. W rocznikach które podaje Masterjam tym bardziej da się coś znaleźć.
Co do 1.6 TDI - miałem w golfie 6 (chyba bardzo podobny o ile nie identyczny silnik jak w MK7) i mam podobne zdanie do Ciebie. Całkiem przyjemnie to jeździ, skrzynie ma bardzo długą, nawet 2 pierwsze biegi, co mnie pozytywnie zdziwiło. A i bezawaryjnością te silniki raczej przekonują.
Ale generalnie szukałabym czegoś innej marki. Nie dość że będzie taniej, to jeszcze może być lepiej...
- doggie
- V.I.P.
jaki on tam spory, zwykły kompakt, w podstawie z manualem i TSI ledwo niewiele ponad 1400 kg. mimo wszystko zdziwiony jestem z twojego opisu bo jechałem Mk7 Variant 1.5 TSI w manualu i nieźle zapierdzielał a waga podobna