***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Tzn jeżeli mam w raporcie z VINu ostatni przegląd przy mniejszym przebiegu niż ten w książce, to na 100% książka jest podrabiana? Po raz drugi spotykam się z taką sytuacją, że sprzedawca twierdzi, że był serwisowany do końca (w Niemczech) i ma książkę, ale w raporcie ostatni przegląd jest przy połowie przebiegu. W obu przypadkach VIN sprawdzała ta sama osoba.
Poza tym w książce auta jest pieczątka przy ostatnim przeglądzie, przy przebiegu mniejszym o 7 tys, nieco ponad rok temu serwisu, który istnieje w Niemczech i ma logo takie, jak na tej pieczątce.

Poza tym w książce auta jest pieczątka przy ostatnim przeglądzie, przy przebiegu mniejszym o 7 tys, nieco ponad rok temu serwisu, który istnieje w Niemczech i ma logo takie, jak na tej pieczątce.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Nie wierz we wszystko co ci mówi handlarz. Książka i System muszą się pokrywać.Paffeu pisze:Tzn jeżeli mam w raporcie z VINu ostatni przegląd przy mniejszym przebiegu niż ten w książce, to na 100% książka jest podrabiana? Po raz drugi spotykam się z taką sytuacją, że sprzedawca twierdzi, że był serwisowany do końca (w Niemczech) i ma książkę, ale w raporcie ostatni przegląd jest przy połowie przebiegu. W obu przypadkach VIN sprawdzała ta sama osoba.
witam,
ile użytkowników tyle opinii, więc chciałem zapytać u źródła, bo ja dopiero zaczynam przygodę z samochodami. Chcę kupić 5 drzwiowego Golfa IV na początek. Samochód będzie w gazie i rozważam 2 opcje: silnik 1.6 8V czy 16V. Który bardziej awaryjny, który więcej pali, który jest droższy w eksploatacji? Jaki rocznik?
Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli przegląd miał niedawno to chyba nie muszę jeszcze z nim na niego jechać przed zakupem? Po kupnie wystarczy załatwić OC (chyba najlepiej wypowiedzieć poprzednią umowę? ), 2% podatku od zakupu zapłacić i rejestracja? To wszystko?
Dziękuję.
PS. Może jeszcze jakieś rady na co patrzeć przy oględzinach i za ile warto kupić żeby nie przepłacić?

ile użytkowników tyle opinii, więc chciałem zapytać u źródła, bo ja dopiero zaczynam przygodę z samochodami. Chcę kupić 5 drzwiowego Golfa IV na początek. Samochód będzie w gazie i rozważam 2 opcje: silnik 1.6 8V czy 16V. Który bardziej awaryjny, który więcej pali, który jest droższy w eksploatacji? Jaki rocznik?
Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli przegląd miał niedawno to chyba nie muszę jeszcze z nim na niego jechać przed zakupem? Po kupnie wystarczy załatwić OC (chyba najlepiej wypowiedzieć poprzednią umowę? ), 2% podatku od zakupu zapłacić i rejestracja? To wszystko?
Dziękuję.
PS. Może jeszcze jakieś rady na co patrzeć przy oględzinach i za ile warto kupić żeby nie przepłacić?
Jeżeli chodzi Ci o przegląd techniczny wbijany w dowód, to oczywiście jest on ważny w pełnym wymiarze, a Twój WK wydając nowy dowód rejestracyjny uzwględni to. Co innego sprawdzenie stanu technicznego na własną rękę, co jest zawsze podstawą.kaka17ab pisze:Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli przegląd miał niedawno to chyba nie muszę jeszcze z nim na niego jechać przed zakupem? Po kupnie wystarczy załatwić OC (chyba najlepiej wypowiedzieć poprzednią umowę? ), 2% podatku od zakupu zapłacić i rejestracja? To wszystko?
Po kupnie płacisz podatek w skarbówce, idziesz do WK w celu przerejestrowania samochodu, wypowiadasz obecną umowę OC i umawiasz nową w tej samej lub innej firmie.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692
Mercedes A208 CLK230
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
						Mercedes A208 CLK230
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
- szakulvip
- Gadatliwa bestia 
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
lepszy do gazu jest 8v SR, jeśli 16v to unikaj AZD nie są to udane silniki VW, ale w dzisiejszych czasach to powinnies się zdecydować na ten w lepszym stanie, każdy na dobrze zestrojonym gazie bedzie chodził  

wybór od kogo kupisz należy od Ciebie

słuchaj to że auto przeszło przegląd to nie znaczy że jest w b.dobrym nawet dobrym stanie technicznym, po naszych drogach rozejrzyj się jeździ tyle szrotów, że bania mała i co drugi z nich to nie powinien przejść przeglądów, dla własnej spokojności i weryfikacji auta należałoby zrobić mały przegląd przed zakupem-zapłacisz 10-20zł a możesz się dużo dowiedziećkaka17ab pisze:Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli przegląd miał niedawno to chyba nie muszę jeszcze z nim na niego jechać przed zakupem?
z tego co sie orientuje to możesz jezdzić na polisie sprzedającego do konca.kaka17ab pisze:Po kupnie wystarczy załatwić OC
słuchaj tego to nikt ci nie powie, bo to zależy własnie od stanu technicznego danego auta, handlarze zaniżają cene a dobre sztuki z prywatnych rąk swoje kosztująkaka17ab pisze:za ile warto kupić żeby nie przepłacić?
A jeśli nie znajdę 8V SR w gazie to i tak 8V jest lepszy niż 16V? 
podobno 8V więcej pali i jest tańszy w remoncie- prawda?
Silniki 1.4 w gazie warto brać pod uwagę? Mniej palą, ale podobno ciężko mu "udźwignąć" ten samochód(słaba dynamika).

podobno 8V więcej pali i jest tańszy w remoncie- prawda?
Silniki 1.4 w gazie warto brać pod uwagę? Mniej palą, ale podobno ciężko mu "udźwignąć" ten samochód(słaba dynamika).
					Ostatnio zmieniony pn lut 17, 2014 17:22 przez kaka17ab, łącznie zmieniany 1 raz.

Z oc trzeba uważać, chyba mtu(nie jestem pewny) robi przeliczenie składki na nowego właściciela i czasem taniej wyjdzie wypowiedzieć.

- herbu
- Forumowy spamer :) 
- Kontakt:
Z OC generalnie jest tak, że stary właściciel może złożyć do ubezpieczyciela umowę sprzedaży i OC zostanie automatycznie rozwiązane z dniem zawarcia umowy. Oczywiście auto będzie nadal ubezpieczone, ale po około miesiącu ubezpieczyciel przyśle Ci przeliczone na Ciebie OC i Ty możesz to kontynuować lub rozwiązać i wykupić nowe OC gdzie będzie najtaniej.

SR to 8V - był w zasadzie jeden silnik 8V montowany w mk4, który jedynie delikatne modyfikacje przeszedł. I na pewno będzie on tańszy w użytkowaniu niż 16V.kaka17ab pisze:A jeśli nie znajdę 8V SR w gazie to i tak 8V jest lepszy niż 16V?
Generalnie tak można założyć. Ale też lepiej jeździ z LPG i lepiej wogóle nim się jeździ - ma dużo lepsze przyspieszenie już od niskich obrotów.kaka17ab pisze:podobno 8V więcej pali i jest tańszy w remoncie- prawda?
Ja bym 1.4 zdecydowanie odpuścił. Dużo lepszą, o ile nie najlepszą alternatywą jest silnik 2.0kaka17ab pisze:Silniki 1.4 w gazie warto brać pod uwagę? Mniej palą, ale podobno ciężko mu "udźwignąć" ten samochód(słaba dynamika).
- szakulvip
- Gadatliwa bestia 
- Kontakt:
mi w ubezpieczalni powiedzieli, źe jako sprzedający nic nie mogę zrobić wszystko zalezy od kupującego czy w ciągu 30dni wypowie umowe czy bedzie korzystał do koncaherbu pisze:Z OC generalnie jest tak, że stary właściciel może złożyć do ubezpieczyciela umowę sprzedaży i OC zostanie automatycznie rozwiązane z dniem zawarcia umowy.
- herbu
- Kontakt:
Kupiłem w ostatnim pół roku 2 auta i w obydwu przypadkach chciałem kontynuować OC, a po miesiącu przyszło mi pismo z TU, że mogę kontynuować, jeżeli zapłacę. Albo mogę wypowiedzieć umowę.szakulvip pisze:mi w ubezpieczalni powiedzieli, źe jako sprzedający nic nie mogę zrobić wszystko zalezy od kupującego czy w ciągu 30dni wypowie umowe czy bedzie korzystał do konca
- szakulvip
- Gadatliwa bestia 
- Kontakt:
no ja dzisiaj ide do ubezpieczalni tym razem jako kupujący i zobacze co mi powiedzą, bym sie załatwił wczoraj ale nie miałem umowy kupna.

Ja też w ciągu kilku miesięcy kupiłem dwa samochody i akurat oba miały zapłacone składkę na prawie cały rok. Z OC sytuacja wygląda tak, że ustawowo przechodzi na Ciebie po kupnie auta i tylko w przypadku wypowiedzenia umowy przez kupującego, sprzedający może dostać zwrot. Często tak ludzie się umawiają podczas sprzedaży, żeby zejść z ceny, wtedy kupujący pisze oświadczenie, że w ciągu 30 dni się zrzeknie umowy OC. Jeśli chcesz kontynuować nie ważne jakie to jest towarzystwo musisz po przerejestrowaniu iść do firmy, w której jest zawarta polisa i poprosić o wypisanie aneksu do umowy OC w której będzie zawarty nowy numer rej.(Jedynym dziwnym przypadkiem jest firma TUW, w której żeby mieć polisę trzeba być ich członkiem to znaczy zapłacić 25zł wpisowego, akurat mi się trafiło no ale i tak się opłacało). Nie ma żadnej rekalkulacji, chyba, że będzie to na Twoją korzyść np, była zapłacona rata 400zł za pół roku, a Ty masz większe zniżki i może CI te 400zł pokryć dłuższy okres niż pół roku.herbu pisze:Kupiłem w ostatnim pół roku 2 auta i w obydwu przypadkach chciałem kontynuować OC, a po miesiącu przyszło mi pismo z TU, że mogę kontynuować, jeżeli zapłacę. Albo mogę wypowiedzieć umowę.szakulvip pisze:mi w ubezpieczalni powiedzieli, źe jako sprzedający nic nie mogę zrobić wszystko zalezy od kupującego czy w ciągu 30dni wypowie umowe czy bedzie korzystał do konca
Hebru a byłeś przepisać polisę w ciągu tych 30 dni?
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
						- herbu
- Kontakt:
NieWichuTM pisze:Hebru a byłeś przepisać polisę w ciągu tych 30 dni?
- szakulvip
- Gadatliwa bestia 
- Kontakt:
wróciłem z ubezpieczalni, nic nie musiałem płacić po prostu zmieniono na mnie aktualną polisę OC, musiałem miec umowę i tyle, dodam że były właściciel był w TUV.