Cześć.
Powoli przymierzam się do zmiany Ibizy 6L SDI na coś lekko nowszego. Nie żebym narzekał na Ibizę, ale już widać, że czas odcisnął na niej swój znak. O ile mechanicznie jest super, wszystko działa, nawet klima, przez ostatnie 5 lat jedyna awaria to podnośnik szyby, mało pali, to jednak wygląda średnio - tu rdza, tam otarcia, tam schodzi klar, jeszcze gdzie indziej coś się wgniotło.... Mnie by to wcale nie przeszkadzało, bo auta są od jeżdżenia, a nie wygladania, to żonie już mniej. I dlatego chciałby coś nowszego. Ma być benzyniak, bo jednak wszystkie jej wyjazdy to max 15 km od domu. Ewentualnie LPG, wtedy i ja będę chętnie korzystał. Nadwozie wyłącznie hatchback, silnik do 1400 pojemności, ma mieć klimę i 5 drzwi. Myślałem o czymś z Japonii - Honda Jazz, Toyota Yaris, Mazda 2, Mitsubischi Space Star lub Colt, Daihatsu Sirion/Subaru Justy, lub coś z Europy - Fabia 2/3, Fiesta mk7, Corsa D/E, Seat Ibiza, Fiat Panda.
Za autami z Japonii przemawia niezawodność i prostota konstrukcji, jednak niestety dalej mają problemy z rdzą.
Jako fan Skody przychylnym okiem patrzę na Fabię 1.4.
Sirion/Justy oraz Panda przemawiają dostępnym napędem 4x4, co u mnie w górach byłoby mile widziane.
Co Wy byście wybrali, chętnie posłucham za i przeciw (nie dyskutujmy i designie, gdyż to nie ma znaczenia).
Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG
Bierz Pandę. Proste silniki 1,2 a i lpg możesz zamontować do nich
Re: Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG
Rocznik to najgłupsze na co można patrzeć przy takich autach, bo rok albo dwa w jedną czy drugą stronę nie ma znaczenia, przy nastolatkach.
Ja bym spojrzał na Yarisa, rdza owszem ale łatwa do weryfikacji natomiast mechanika to praktycznie spokój na lata.
Ja bym spojrzał na Yarisa, rdza owszem ale łatwa do weryfikacji natomiast mechanika to praktycznie spokój na lata.