***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Cześć,
mam na oku Golfa mk7 lub leona III z silnikiem 1.6 tdi 105/110 KM. Co sądzicie o tym silniku i jego eksploatacji? Jak sobie radzi w jeździe miejskiej?
Jakoś nie mogę się do niego przekonać, a 2.0 to ciężko dorwać w moim budżecie by był w ok stanie.
Dzięki za odpowiedzi.
mam na oku Golfa mk7 lub leona III z silnikiem 1.6 tdi 105/110 KM. Co sądzicie o tym silniku i jego eksploatacji? Jak sobie radzi w jeździe miejskiej?
Jakoś nie mogę się do niego przekonać, a 2.0 to ciężko dorwać w moim budżecie by był w ok stanie.
Dzięki za odpowiedzi.
Żaden współczesny ropniak nie jest do miasta, a ten silnik jak na obecne silniki VV jest ok.
Najlepiej do typowo miejskiej jazdy szukać Polówki V/VI 1,4 85 KM czy ile one tam miały, bez turbiny proste silniki, w mieście gdzie się jeździ 60 km/h, w sam raz
Nie ma turbin, drogich sprzęgieł, akumulator też tani, rozruch łatwy nie to co diesle, nie nagrzewa się taka benzynka przez 15 km jazdy itd, do tego dynamika lepsza niż Golf/Leon z 1,6 tdi 90 konnym
TDI współczesne to nie silniki gdzie się odpala żeby za 2 km zgasić auto i za chwilę znów odpalić, do tego sporo rzeczy które mogą paść, akumulator to praktycznie co 2 lata do wymiany przy takiej eksploatacji.
Najlepiej zwykła benzyna, ewentualnie jakieś podstawowe TSI i tyle.
Oczywiście to tylko wskazówki, nikt nikomu nie zabroni nawet kupować Phaetona V10 5,0 TDI do miejskiej jazdy no ale potem bywa różnie i się naprawia po taniości.
Nie ma turbin, drogich sprzęgieł, akumulator też tani, rozruch łatwy nie to co diesle, nie nagrzewa się taka benzynka przez 15 km jazdy itd, do tego dynamika lepsza niż Golf/Leon z 1,6 tdi 90 konnym
TDI współczesne to nie silniki gdzie się odpala żeby za 2 km zgasić auto i za chwilę znów odpalić, do tego sporo rzeczy które mogą paść, akumulator to praktycznie co 2 lata do wymiany przy takiej eksploatacji.
Najlepiej zwykła benzyna, ewentualnie jakieś podstawowe TSI i tyle.
Oczywiście to tylko wskazówki, nikt nikomu nie zabroni nawet kupować Phaetona V10 5,0 TDI do miejskiej jazdy no ale potem bywa różnie i się naprawia po taniości.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Witam, podpowiecie mi co ten golf ma pod kielichem taki inny kolor?
link do aukcji
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... xtor=SEC-8
Szukam czegoś dla żony, małego. Wiem że 1.4 to nie ciekawy silnik ale cena niska mnie zainteresowała.
Pozdrawiam.
link do aukcji
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... xtor=SEC-8
Szukam czegoś dla żony, małego. Wiem że 1.4 to nie ciekawy silnik ale cena niska mnie zainteresowała.
Pozdrawiam.
Dlaczego podstawą kupowania auta jest... niska cena a nie jego np super stan a wtedy trzeba za takie auto no niestety zapłacić bo nikt kto dba o auto za bezcen go nie odda...
To nie tak. Porządne auto w dobrym stanie juz mamy a to ma służyć wyłcznie do tłuczenia w miescie ma być nie drogi i troche pojezdzic. Tylko nie wiem co to tam koło tego kielicha jest takie pomalowane w inny kolor . No i zastanawiam sie czy warto jechac go ogladać?
Niestety ogłoszenie już niedostępne a to auto do tłuczenia po mieście musi być takie duże? Jaki budżet?
Cześć,
Przymierzam się do zakupu nowego auta jako ze moja Polowka jest już na wykończeniu i ostatnio sprawdzałem jednego golfa V. Z zewnątrz samochód bez zastrzeżeń ale jako laik chciałem się poradzić kogoś doświadczonego odnośnie dwóch rzeczy które zauważyłem. Pierwsza sprawa to spawy/łączenia pod maska na zdjęciach 1-3(zaznaczone na zielone). Czy to normalne ze one tam przebiegają i ze jest tak "nabrudzone"jak na zdjęciu numer 3? Druga sprawa, podnosząc korek od oleju zauważyłem tez majonez/piane jak na zdjęciu numer 4. Trochę czytałem i wynika z tego ze może to być albo uszczelka albo krótkie trasy, które prowadza do pracy na zimnym silniku(auto w komisie zagranicznym wiec jest to możliwe). Pytanko czy powinienem się tego obawiać przy zakupie auta i od razu je dyskwalifikować? Ewentualnie można się jakoś w miarę łatwo upewnić, ze to nie uszczelka?
Dzięki za wszelką pomoc!
1:
2:
3:
4:
Przymierzam się do zakupu nowego auta jako ze moja Polowka jest już na wykończeniu i ostatnio sprawdzałem jednego golfa V. Z zewnątrz samochód bez zastrzeżeń ale jako laik chciałem się poradzić kogoś doświadczonego odnośnie dwóch rzeczy które zauważyłem. Pierwsza sprawa to spawy/łączenia pod maska na zdjęciach 1-3(zaznaczone na zielone). Czy to normalne ze one tam przebiegają i ze jest tak "nabrudzone"jak na zdjęciu numer 3? Druga sprawa, podnosząc korek od oleju zauważyłem tez majonez/piane jak na zdjęciu numer 4. Trochę czytałem i wynika z tego ze może to być albo uszczelka albo krótkie trasy, które prowadza do pracy na zimnym silniku(auto w komisie zagranicznym wiec jest to możliwe). Pytanko czy powinienem się tego obawiać przy zakupie auta i od razu je dyskwalifikować? Ewentualnie można się jakoś w miarę łatwo upewnić, ze to nie uszczelka?
Dzięki za wszelką pomoc!
1:
2:
3:
4:
- doggie
- V.I.P.
Test na obecność spalin w płynie chłodzącym trzeba zrobić bo maź niekoniecznie od uszczelki od razu musi być
A tak w ogóle co za motor?
Co do zielonych miejsc to mastyka fabryczna
A tak w ogóle co za motor?
Co do zielonych miejsc to mastyka fabryczna
Hej
Warto szukać 6 do 30tys złotych czy dać se siana i zejść model niżej? Silnik : diesel
Warto szukać 6 do 30tys złotych czy dać se siana i zejść model niżej? Silnik : diesel
panowie znalazłem leona st cena 45k 62tyśkm 2.0 150kucy zastanawia mnie ten silnik czy to może być mina czy raczej dobra okazja auto przed zakupem prześwietle czujnikiem i kompem prosze o porade w kwestii tych 2.0
były http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;
- doggie
- V.I.P.
to nie przypadkiem już te TDI z SCR i AdBlue?
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Pany czy 6k to wystarczająco by znaleźć sensownego mk4 1.6/1.8 ?