***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Witam mam pytanie mamy na oku Golf 6 lub 7 Kombi roczniki 2011-2014 auto do jazdy mieszanej trasa/miasto dojazd do pracy ok 40km w jedna stronę który motor lepiej sie sprawdzi co polecicie 1.4TSI poprawione wersje 122/125/140/150 czy 2.0TDI 140/150 skrzynia oczywiście manual
To jest jak pytanie na obiad golono czy schabowe...
Mały dylemacik mamy co do wyboru jednostki napędowej chciałbym opinie poznać ludzi co lepszym wyborem będzie
Mieszasz dwie generacje aut i w sumie 4 rodziny silników.
Ja osobiście robię trasy 50 km do pracy 1.4 TSI-122 km (CAXA, taki jak w golfie 6) - spalanie mi wychodzi około 7.5 litra ale nie staram się oszczędzać.
W przypadku Golfa 6 polecał bym raczej właśnie 122 km lub 2.0 TDI przy czym TDI będzie dynamiczniejszy ale nie powiedziałbym, że jakoś bardziej bezpiecznym czy oszczędniejszym. Wersje 140-170 koni to wersje z kompresorem - ciężko je polecać chyba, że zrobisz zaraz soft i tuner podleje Ci je paliwem - ale wtedy będzie palił tyle ile przystało na doładowane 180 koni
Golf 7 to inna historia - tutaj w ciemno bym chyba brał 1.4 TSI 140 koni. 2-litrowe TDI jest jak dla mnie w przypadku G7 przekombinowane. Kwestia spalania to inny temat ale wiem, że taki 1.4 TSI potrafi spalić naprawdę rozsądne ilości paliwa (porównywaliśmy w trasie Passaty B6 i B8 z silnikami 122/125 KM i ten drugi spalil prawie litr mniej w trasie).
Ja osobiście robię trasy 50 km do pracy 1.4 TSI-122 km (CAXA, taki jak w golfie 6) - spalanie mi wychodzi około 7.5 litra ale nie staram się oszczędzać.
W przypadku Golfa 6 polecał bym raczej właśnie 122 km lub 2.0 TDI przy czym TDI będzie dynamiczniejszy ale nie powiedziałbym, że jakoś bardziej bezpiecznym czy oszczędniejszym. Wersje 140-170 koni to wersje z kompresorem - ciężko je polecać chyba, że zrobisz zaraz soft i tuner podleje Ci je paliwem - ale wtedy będzie palił tyle ile przystało na doładowane 180 koni
Golf 7 to inna historia - tutaj w ciemno bym chyba brał 1.4 TSI 140 koni. 2-litrowe TDI jest jak dla mnie w przypadku G7 przekombinowane. Kwestia spalania to inny temat ale wiem, że taki 1.4 TSI potrafi spalić naprawdę rozsądne ilości paliwa (porównywaliśmy w trasie Passaty B6 i B8 z silnikami 122/125 KM i ten drugi spalil prawie litr mniej w trasie).
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Witam. Jesten tutaj nowy i nie wiem czy to dobry dział, ale mam pytanie?. Mianowicie będę chciał kupić golfa sportvan. Samochod potrzeboje na dlugie trasy jak i na miasto. Tylko czy silnik 1.6 TDi 90 KM będzie wystarczający? Czy ktoś może ma taki silnik z taka moca. Samochod jest z 2017 roku z bardzo małym przebiegiem bo 7 tys. Jeszcze na gwarancji. Pozdrawiam
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Sam musisz ocenić, jednemu 90 wystarczy a innemu 200 za mało. W mojej ocenie 90 na Sportvana to za mało, minimum 110-120hp do w miarę sprawnego przemieszczania, zawsze też można go zaczipować.
Miałem mk5 1.9 tdi 90hp i słabo to jechało a sportvan jest cięższy
Dziękuję za podopowiedz. Aktualnie mam inny samochod w benzynie 170ps co wogóle nie jest mi potrzebne. Potrzeboje do normalnej jazdy z punktu A do B 110ps w sportsvan ciężko znaleźć w manualu przynajmniej tutaj gdzie jestem. Przewaznie same 90ps.
Kolega ma 1.6 TDI w golfie VI po programie całkiem fajnie to jedzie, wiadomo nie jest to torpeda ale śmiga.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Tak z ciekawości, auto jest z sieci dealerskiej ?Dia20 pisze: ↑sob kwie 14, 2018 11:27Witam. Jesten tutaj nowy i nie wiem czy to dobry dział, ale mam pytanie?. Mianowicie będę chciał kupić golfa sportvan. Samochod potrzeboje na dlugie trasy jak i na miasto. Tylko czy silnik 1.6 TDi 90 KM będzie wystarczający? Czy ktoś może ma taki silnik z taka moca. Samochod jest z 2017 roku z bardzo małym przebiegiem bo 7 tys. Jeszcze na gwarancji. Pozdrawiam
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jeździłem touranem 1,6 GTD jechało to bardzo przyjemnie. Mimo sporych gabarytów i małej pojemności dawało radę.
- V.I.P.
Touran 1.6 GTD? O czymś takim nie słyszałem. I też 90 koni czy 110?
Co sądzicie o fordzie focusie MK3
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focu ... zvKER.html ? Warto się nim zainteresować czy w podobnej cenie polecacie coś innego?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focu ... zvKER.html ? Warto się nim zainteresować czy w podobnej cenie polecacie coś innego?
Chyba mu się coś pomyliło bo moje internety nie znajdują takiej wersji...
- doggie
- V.I.P.
Wersja trend, jak dla mnie trochę golizna