***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Czy posiada dpf po VIN
Dzień dobry. Zastanawiam się nad kupnem vw golfa plus, sprzedający podał mi nr VIN, jednak jedyne dane po weryfikacji to dane o producencie. Czy z VINu można odczytać, czy auto ma dpf? Czy warto zastanawiać się nad jego kupnem skoro nie ma o nim innych danych?
To nr VIN: WVWZZZZ1KZ6W632171
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Czy posiada dpf po VIN
jedno Z za dużo, ma być tak: WVWZZZ1KZ6W632171, skoro to 1.9 TDI i MY2006 to raczej nie ma DPF, jaki ma kod silnika? w tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 4#p7066454" onclick="window.open(this.href);return false; rozkodujesz VIN i historiędaria7409 pisze:Dzień dobry. Zastanawiam się nad kupnem vw golfa plus, sprzedający podał mi nr VIN, jednak jedyne dane po weryfikacji to dane o producencie. Czy z VINu można odczytać, czy auto ma dpf? Czy warto zastanawiać się nad jego kupnem skoro nie ma o nim innych danych?
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Co myslicie o silniku 2.8 v6 (193KM) z 99r.
Jakies bolączki, ile moze miec nastukane, na co zwracac uwage.
Jakies bolączki, ile moze miec nastukane, na co zwracac uwage.
- doggie
- V.I.P.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
zapytaj wróżbity MaciejaBrago pisze: ile moze miec nastukane,
edit: powiesz "głupia odpowiedź" a ja na to "głupie pytanie to i głupia odpowiedź" a jeśli cię usatysfakcjonuje to może mieć 10 tys km jak i milion kilometrów
Jak wiesz lub nie. Nie ma glupich pytań. Ale dziekuje za odpowiedz.
Czesc, z golfami wcześniej nie miałem styczności wiec poza tym ze 1.9tdi to pancerne silniki o benzynach nie wiem nic
Dotychczas jeździłem a4 ojca oraz a3 brata 1.9 tdi 90km, stąd wiem ze te silnik są dosyć trwałe. Szukałem jakiegoś golfa 4 w benzynie ale nie mam zielonego pojecia jaki silnik.
Samochód bedzie mi głównie służył jako dojazd do szkoly (14km w obie strony co daje 280km miesiecznie około) + jakieś wypady czasami, a wiec mysle ze około 350-400km bede robił miesiecznie. Rożnie bywa czasami to bedzie tysiąc a czasami 200km . Diesel chyba nie bardzo bo dosyć małe odcinki i troche mało kilometrów miesiecznie. Gaz raczej tez odpada, a wiec czysta benzynka. Myślałem nad 1.8T 150km, ktoś posiada? Ktoś poleca? Ktoś odradza? Wysłucham wszystkich Budżet to tak do 15 tysiecy, myśle ze mozna dobrego golfika w tej cenie znaleźć.
Dotychczas jeździłem a4 ojca oraz a3 brata 1.9 tdi 90km, stąd wiem ze te silnik są dosyć trwałe. Szukałem jakiegoś golfa 4 w benzynie ale nie mam zielonego pojecia jaki silnik.
Samochód bedzie mi głównie służył jako dojazd do szkoly (14km w obie strony co daje 280km miesiecznie około) + jakieś wypady czasami, a wiec mysle ze około 350-400km bede robił miesiecznie. Rożnie bywa czasami to bedzie tysiąc a czasami 200km . Diesel chyba nie bardzo bo dosyć małe odcinki i troche mało kilometrów miesiecznie. Gaz raczej tez odpada, a wiec czysta benzynka. Myślałem nad 1.8T 150km, ktoś posiada? Ktoś poleca? Ktoś odradza? Wysłucham wszystkich Budżet to tak do 15 tysiecy, myśle ze mozna dobrego golfika w tej cenie znaleźć.
- doggie
- V.I.P.
wydaje mi się że samochód do szkoły powinien być oszczędny więc dlaczego golf i to jeszcze w benzynie? Lepszym wyborem byłoby jakieś Polo lub Ibiza z silnikiem SDI lub nawet 1.4 MPI,
Owszem oszczędny, ale nie mułowaty, 1.9SDI golfa nie przekonuje mnie i te osiągi 20 sekund do setki.
Tak za 15 tys znajdziesz fajnego Golfa IV 1,8T albo nawet poliftowego A3 1,8 turbo.Bartoszz pisze: Szukałem jakiegoś golfa 4 w benzynie ale nie mam zielonego pojecia jaki silnik.
Myślałem nad 1.8T 150km, ktoś posiada? Ktoś poleca? Ktoś odradza? Wysłucham wszystkich Budżet to tak do 15 tysiecy, myśle ze mozna dobrego golfika w tej cenie znaleźć.
Polecam, bo mam, musisz tylko uzbroić się w cierpliwość bo stan 80% tego typu aut z tymi jednostkami jest żenujący
Uważaj na turbo które jest niesprawne, sprzegło z dwumasą, stan silnika, skrzynia, stan opon, no i czy tylko z dwóch składany czy z kilkunastu Generalnie układ zapłonowy trochę kosztuje, a warto o nim pomyśleć, przyjrzeć się.
Warto zrobić test kompresji lub/i sprawdzić auto na hamowni jak ma być dynamiczne i trzymać moc.
Niestety sporo pali ale chyba nic nie więcej niż 1,8 20V czy nawet 1,6 Zawsze można zamontować lpg, z kolei dynamika na wielki + oraz możliwości modyfikacji i wyciągania 200+ koni.
Hamownia to nie jest głupi pomysł.
Szukałem dla kolegi A6 C5 1.8T. Nie wiedzieliśmy jak to ma jechać w takim dużym aucie, więc zabraliśmy je na hamownie. Z fabrycznych 150km zostało ~80km. Kolejny egzemplarz pokazał już bodajże 148km w upale ponad 30 stopni, więc wszystko ok.
Szukałem dla kolegi A6 C5 1.8T. Nie wiedzieliśmy jak to ma jechać w takim dużym aucie, więc zabraliśmy je na hamownie. Z fabrycznych 150km zostało ~80km. Kolejny egzemplarz pokazał już bodajże 148km w upale ponad 30 stopni, więc wszystko ok.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
To chyba jak turbo padło i palił na 3 garyCraash pisze:...Z fabrycznych 150km zostało ~80km. ...
Gdzieś miałem wykres tego cuda, ale już kiedyś szukałem i nie znalazłem.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
A ogólnie jakieś benzynowe jednostki polecacie? W miare ekonomiczne i nie mułowate Czy brać cokolwiek i gazowac? a i pytanko co myslicie o 1.8 4motion
1.8 bez T pali katalogowo 12 litrów w mieście, co jest absurdem patrząc na to jak jedzie. Musiałby to być naprawdę bardzo dobrze wyposażony i zadbany egzemplarz, żeby wziąć pod uwagę.
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P