kostek007 pisze:Zastanawia się nad clio III 1.2 w LPG oczywiście już gaz założony. Co możecie mi powiedzieć o tym silniku, z tego co wiem, to jest 75km i 100km. Jak się to ma do lpg? I ogólnie jakie wady ma silnik i dana generacja samochodu?
Ten silnik to dość stara już, ale sprawdzona konstrukcja. Osiągi marne, ale koszty utrzymania niskie. 2 moich znajomych ma ten silnik w swoich Clio, tyle że bez gazu. Największa wada, to padające dość często cewki, poza tym niestabilna elektryka, ale to przypadłość wszystkich francuzów. Generalnie nigdy nie mieli sytuacji żeby nie dojechać do celu, choć często narzekają. Palący się co chwilę check engine, to chyba standard

. Silnik 1.2 jak najbardziej nadaje się do gazu.
kostek007 pisze:Ojciec szuka coś francuskiego typu megane, clio(po części, że można za tą kwotę kupić dość młode roczniki).
Oczywiście, że można, tylko po co - utrata wartości jest ogromna - kupi takiego francuza teraz za 20 tys. i za 5 lat będzie warty 4 tys. Poza tym po co użerać się z ciągłymi kaprysami tych aut. O ile starsze francuzy można jeszcze jakoś okiełznać, o tyle nowsze z rozbudowaną elektroniką, to nie lada zagadki.
Mam kumpla - jest kierownikiem salonu Citroena w Krakowie - prywatnie mówi, że nigdy nie kupi auta z Francji - jego opowieści jak niejednokrotnie klient po zakupie auta nie był w stanie dojechać do bramy, bo zdążył się popsuć, nie należą do rzadkości. Prym w tym wiedzie model C4, więc jego wystrzegaj się jak ognia.
kostek007 pisze:Co byście jeszcze sensownego polecili (według tych priorytetów), tak jak pisałem niemieckie samochody odpadają, także mk5 ani nie proponujcie

Dodam, że ojciec bardzoo mało jeździ(szczerze powiedziawszy nie wiem, czy nawet zrobi 6 tys w ciągu roku

).
Jak nie chce niemieckiego, niech kupi czeski lub hiszpański

Skoda Fabia za te pieniądze spokojnie się znajdzie i to dość nowa. Podobnie Ibiza.
Fiat Grande Punto? Fajne auto, z obszernym wnętrzem, proste technicznie i dobrze jeżdżące na LPG?
I nic innego mi nie przychodzi do głowy. Wybór wśród niemców byłby dużo łatwiejszy, a i auta lepsze.
kostek007 pisze:A jeszcze takie pytanie czyto teoretyczne, jak się ma silnik 1.4 90km w astrze 3,i jak współpracuje z lpg ?
Bezprolemowo