O jakich problemach mówisz ?:)herbu pisze:Ja wszystkie, oprócz ostatnich 2 aut, które są klekotami, kupowałem już z założoną instalacją LPG, jeździłem i to nie mało i żadnych awarii związanych z LPG nie miałem. Jak dobrze posprawdzasz auto, zobaczysz ile km ma przejechane na LPG, jak stara jest instalacja i na jakich podzespołach złożona, to będziesz już sporo wiedział. A reszta wyjdzie w czasie oględzin konkretnego egzemplarza. Generalnie jednak trzeba wiedzieć jaki silnik toleruje LPG i jaka jest jego bezproblemowa żywotność na LPG.Xandar pisze:Wiadomo ale wiesz nie ma samochodu bez wkładu finansowego chyba że nowy. Natomiast sądzę po tym co czytam i rozmawiam z ludźmi o LPG że jeżeli wymieniamy wszystko jak należy i eksploatujemy równie dobrze to nie powinno być problemu. Liczę się z tym że mały bądź większy remont w silniku będzie potrzebny.
Co do samego AUQ - dobrze koledzy Ci radzą jeśli chodzi o łańcuszek. Dodatkowo wiadomo - turbina. Fajnie by było sprawdzić w jakim stanie są zawory, no ale raczej tego nie sprawdzisz Zobacz jaki przebieg na LPG ma ten silnik - jeśli > 100 tys. km, to musisz już mocno sprawdzić silnik, po to przebieg, przy którym na LPG mogą, choć nie muszą wystąpić już pewnie problemy.
***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Kolego po tylu km na LPG moze w silniku klaniac sie remont , branie oleju itp.
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich.
Posiadam kwotę 27.000zł
Czy za te pieniądze kupie Volkswagen'a Golf'a V w dobrym stanie i w miarę dobrym wyposażeniem ?
Przejrzałem już wiele ogłoszeń, wiele "okazji".. Musze przyznać, że po przeczytaniu wszystkich poradników mam ochotę zamknąć się w domu, albo kupić sobie jakiś porządny rower:)
Pomóżcie, jeśli możecie.
Końcem sierpnia chciałbym jeszcze zaliczyć jakieś wakacje, ale pieszo nie da rady :]
Pozdrawiam!
Posiadam kwotę 27.000zł
Czy za te pieniądze kupie Volkswagen'a Golf'a V w dobrym stanie i w miarę dobrym wyposażeniem ?
Przejrzałem już wiele ogłoszeń, wiele "okazji".. Musze przyznać, że po przeczytaniu wszystkich poradników mam ochotę zamknąć się w domu, albo kupić sobie jakiś porządny rower:)
Pomóżcie, jeśli możecie.
Końcem sierpnia chciałbym jeszcze zaliczyć jakieś wakacje, ale pieszo nie da rady :]
Pozdrawiam!
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
spokojnie możesz przebierać w ogłoszeniach i na rower też powinno zostaćRododendron pisze:Posiadam kwotę 27.000zł
Witam
Jestem zdecydowany na zakup Golfa 4 w TDI.
Chciałbym możliwie najmniej awaryjny silnik więc zdecydowałem się na 90KM, żeby nie miał koła dwumasowego i turbiny o zmiennej geometrii i bez pompowtryskiwaczy. Jednak natrafiłem na informacje, że to nie do końca prawda bo występowały w silniku o tej mocy i koła dwumasowe i turbo o zmiennej geometrii.
Czy ktoś może podać oznaczenia wszystkich silników o mocy 90KM łącznie z informacjami na temat posiadania koła dwumasowego i turbo o zmiennej geometrii oraz w jakich rocznikach one występowały.
Na razie odnalazłem informacje, że AGR ma turbo o stałej geometrii i do silnika o numerze 100 000 miał zwykłe koło zamachowe.
I że ALH ma dwumasę i trubo o zmiennej geometrii i że w ogóle potrafią go nękać jakieś małe usterki.
Czy w Golfie 4 występowały jeszcze jakieś inne silniki o mocy 90KM?
Jestem zdecydowany na zakup Golfa 4 w TDI.
Chciałbym możliwie najmniej awaryjny silnik więc zdecydowałem się na 90KM, żeby nie miał koła dwumasowego i turbiny o zmiennej geometrii i bez pompowtryskiwaczy. Jednak natrafiłem na informacje, że to nie do końca prawda bo występowały w silniku o tej mocy i koła dwumasowe i turbo o zmiennej geometrii.
Czy ktoś może podać oznaczenia wszystkich silników o mocy 90KM łącznie z informacjami na temat posiadania koła dwumasowego i turbo o zmiennej geometrii oraz w jakich rocznikach one występowały.
Na razie odnalazłem informacje, że AGR ma turbo o stałej geometrii i do silnika o numerze 100 000 miał zwykłe koło zamachowe.
I że ALH ma dwumasę i trubo o zmiennej geometrii i że w ogóle potrafią go nękać jakieś małe usterki.
Czy w Golfie 4 występowały jeszcze jakieś inne silniki o mocy 90KM?
Szukaj auta w dobrym stanie, bo jak zaczniesz szukac z konkretnym oznaczeniem silnika i to wylacznie malej czesci jego produkcji bez 2masy, to w zyciu nie znajdziesz nic godnego uwagi.
co sądzicie na temat silnika 1.9tdi PD 116KM ( oznaczenia nie znam), mam na oku borę z takim silnikiem i 6 biegową skrzynią.
Jak dotąd cały czas jeżdziłem 1Z i AFN więc do zwykłej pompy mam sentyment ale chcę teraz coś na dłuższe wyjazdy z 6 biegową skrzynią. Czy to dobry wybór? pozdro
Jak dotąd cały czas jeżdziłem 1Z i AFN więc do zwykłej pompy mam sentyment ale chcę teraz coś na dłuższe wyjazdy z 6 biegową skrzynią. Czy to dobry wybór? pozdro
Ten silnik to AJM miałem taki w swoim golfie silniczek dobry ja nie miałem z nim żadnych problemów ale wszystko zależy jak ktoś użytkował go poprzednio ja dbałem to miałem Silnik godny uwagi ale ja osobiście obecnie brałbym coś z większym potencjałem jeżeli chodzi ci o zwiększenie mocy np ASZ. Ale AJM też polecamrysiu_89 pisze:co sądzicie na temat silnika 1.9tdi PD 116KM ( oznaczenia nie znam), mam na oku borę z takim silnikiem i 6 biegową skrzynią.
wiadomo, że chciałoby się ASZ 130km ale ich jest juz strasznie mało. Zastanawiam się tez nad 130km w passacie B5fl ale tam znowu te zawieszenie
nieslayne pisze:w Golfie 4 występowały jeszcze jakieś inne silniki o mocy 90KM?
a pokaż silnik którego nie nękają drobne usterki szczególnie jak auto ma lat min 12...slayne pisze:I że ALH ma dwumasę i trubo o zmiennej geometrii i że w ogóle potrafią go nękać jakieś małe usterki.
zresztą agr również nękają małe usterki....
Co się tak boisz tej dwumasy, zawsze możesz wsadzić jednomas, dwa przy tej mocy i momencie te koła nie padają tak czesto...
z takimi wymaganiami to możesz szukać do upadłego, najmniej awaryjny będzie zwykły rower...
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
SDImarmi m pisze:a pokaż silnik którego nie nękają drobne usterki szczególnie jak auto ma lat min 12...
Czasem i stare poczciwe SDI potrafi pierdołami zaskoczyć.herbu pisze:SDImarmi m pisze:a pokaż silnik którego nie nękają drobne usterki szczególnie jak auto ma lat min 12...
-
- VW Baron
- Kontakt:
Sdi ? no ale dla tego, że stare, bo przez wiele lat od nowości raczej służyło bezawaryjnie a może po kilkunastu latach się coś sypnąć - tam chyba nawet jest jakaś elektronika
tak ale nie mówimy o samochodach nowych każdy silnik może się zepsuć jeżeli jest nieumiejętnie eksploatowane.art_2008_a_ pisze:Sdi ? no ale dla tego, że stare, bo przez wiele lat od nowości raczej służyło bezawaryjnie a może po kilkunastu latach się coś sypnąć - tam chyba nawet jest jakaś elektronika