a skąd niby masz takie optymistyczne informacje?Axel_1 pisze:Teraz wszystkie auta mają historię serwisową ,
Co kupić - manual czy automat?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - manual czy automat?
Własnie skąd mam mieć pewność ?? Papier wszystko przyjmie. ASO VW z tego co wiem niechętnie się dzieli informacjami. Potem skrzynia się sypnie przy teoretycznym przebiegu 150 tyś km a w rzeczywistości 250 lub 300 tys km. W dodatku remont automatu nie zrobi Pan Heniek z miejscowego warsztatu. Dojdą koszty transportu do specjalistycznego warsztatu itp i itd.
ekodriving 4.5
- doggie
- V.I.P.
teraz rozumiem że było to czysto sarkastyczne stwierdzenie, początkowo nie skumałem
Poza tym na DSG się problemy nie kończą. Sprzegło też tam pada.
ekodriving 4.5
- doggie
- V.I.P.
Re: Co kupić - manual czy automat?
a nawet dwaAxel_1 pisze:Poza tym na DSG się problemy nie kończą. Sprzegło też tam pada.
Nowe polo też robią z DSG tylko tam diesel jest słabiutki jak mucha 90 koni. Pewnie chipowanie takiego silnika kończy się szybszym padnieciem sprzęgieł i skrzynki. Mocniejszy silnik 105 km jest tylko z maunualem.
ekodriving 4.5
-
- Nowicjusz
DSG to jest super sprawa, mamy Tourana 2.0 TDI 140KM z przebiegiem 200k + i na prawdę jest ok.
Jakby nie patrzeć na prędkość i jaki bieg pokazuje to nie wiadomo kiedy zmienia co i jak, także polecam !
Jakby nie patrzeć na prędkość i jaki bieg pokazuje to nie wiadomo kiedy zmienia co i jak, także polecam !
A jak jest z skrzynia w Golf 6 2.0 GTD 170KM z 2009 roku może się ktoś wypowiedzieć
- doggie
- V.I.P.
rewelacyjna, podobno obliczono że średni żywot tych skrzyń to około 200 tys km
Nie polecam automatu ze względu na to, że czasy prostych i bezawaryjnych skrzyń już dawno się skończyły. Miałem automat w MB 124 nalatane pewnie z 500 tys albo i więcej a nadal pracował bez zarzutu a były i takie co miały i po 1 mnl kilometrów. Podobnie trwałe są stare amerykańskie automaty najczęściej 3-4 biegowe.
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Do jady na co dzień tylko automat (jakikolwiek), do szaleństw manual albo dsg.
Mając Mk4 VR5 w automacie(4b) stwierdzam że,przez 4 lata nic złego się nie działo ze skrzynią. 112tyś przebiegu jak kupiłem,trochę ponad 170tyś jak sprzedałem.
Jadę wolno ale i tak przed Tobą.
- czarnykurczak
- _
- Kontakt:
lh80, napisz coś więcej jak Ci się jeździło z taką skrzynią. Kiedyś oglądałem paska z automatem i wystraszyłem się 4 biegów.