chyba powinienem mieć podobną ksywęWoski pisze:Walda Ekon kupil Sportbacka 1,9 i pali mu 5,2
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
wysoki to bedzie jak jeszcze z rok nim pojezdzeForeCast pisze:Woski, ale masz przebieg wysoki
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Oszczędność na LPG w mieście to mit. Silnik 1,6 potrafi palić 11-12l gazu w mieście. Diesel 1,9 - 6,5-7l. Wydaje mi się, ze w benzynie spalanie przy szybkiej jeździe wzrasta dużo szybciej jak w dieslu, tym bardziej w aucie z LPG.
Jeśli się kupi zdrowego diesla, to jedyne co można w nim wymienić to świece żarowe, żeby dobrze zapalał; oczywiście prócz oleju i filtrów. Gaz trzeba sprawdzać /regulować co 10 tys.km. Wole zapłacić trochę więcej i mieć spokój; zresztą kupuje ropę po 4zl/litr wiec mam taniej jak gaz
Jeśli się kupi zdrowego diesla, to jedyne co można w nim wymienić to świece żarowe, żeby dobrze zapalał; oczywiście prócz oleju i filtrów. Gaz trzeba sprawdzać /regulować co 10 tys.km. Wole zapłacić trochę więcej i mieć spokój; zresztą kupuje ropę po 4zl/litr wiec mam taniej jak gaz
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Pamiętam rok temu przy mrozach -20 ktoś tu pisał o LPG i dieslu. Wyszło na to, mk4 1.6 spalił 12l gazu + bena na rozgrzanie w tym mrozie, tymczasem jego drugie auto - fabia kombi 1.9 SDI spalanie 7l.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Rok temu miałem 2 auta - właśnie Golfa IV 1.6 16V + LPG oraz właśnie Fabię kombi SDI. Ale nie pamiętam, żebym to ja pisał Ale mogę podać wyniki spalania przy dużym mrozie:jo17 pisze:Pamiętam rok temu przy mrozach -20 ktoś tu pisał o LPG i dieslu. Wyszło na to, mk4 1.6 spalił 12l gazu + bena na rozgrzanie w tym mrozie, tymczasem jego drugie auto - fabia kombi 1.9 SDI spalanie 7l.
Golf - spalanie w mieście jakieś 9l gazu + około 1,5-2l benzyny na rozruch
Fabia - w tych samych warunkach spalanie max. 6
Generalnie jednak porównując średnie spalanie na odcinku 10 tys. km wychodzi, że różnica spalania między 1.6 16V, a SDI wychodzi jakieś 50 groszy na korzyść SDI. Więc w zasadzie różnicy nie ma
Można tak założyć, choć z tym spalaniem 1.6 w mieście na poziomie 12l, to chyba przy ciężkiej nodze.dominik7 pisze:Oszczędność na LPG w mieście to mit. Silnik 1,6 potrafi palić 11-12l gazu w mieście.
Też bym się z tym zgodził - Golf na autostradzie przy prędkościach oscylujących w okolicach 160km/h spalał gdzieś około 10-12l gazu, natomiast SDI jakieś 5,5-6.dominik7 pisze:Wydaje mi się, ze w benzynie spalanie przy szybkiej jeździe wzrasta dużo szybciej jak w dieslu, tym bardziej w aucie z LPG.
No ale jak Ci się coś spieprzy to już koszty niskie nie będą - turbina, dwumas, sprzęgło wieczne nie są...dominik7 pisze:Jeśli się kupi zdrowego diesla, to jedyne co można w nim wymienić to świece żarowe, żeby dobrze zapalał; oczywiście prócz oleju i filtrów
W nowszych instalacjach instrukcja przewiduje przeglądy co 20 tys. km, a z tego co widzę i tak mało kto to robi, a jeździ i jeździ. Poza tym taki przegląd to nie są jakieś wielkie koszty.dominik7 pisze:Gaz trzeba sprawdzać /regulować co 10 tys.km
herbu właśnie ty to pisałeś pamietam tyle, że stare posty są już skasowane niestety.
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
zacznijmy porównywać benzynę do diesla ale z turbiną bo sdi to tak naprawdę mozna powiedzieć odrębny temat. Gdyby nie ten "żółwi" speed to chyba co drugi z znas jeżdziłby sdi
Mój tata j w 1.6 16v azd LPG, przy jeździe max90-100km/h spalanie 8-8,5l. Na gazie przejechał 60kkm, dwa razy był na regulacji, przy tym wymienione filtry, jedna cewka, kpl wtryskiwaczy gazowych, czujnik temp. cieczy. Także jak do tej pory koszty napraw moim zdaniem znikome. Do tych 100kkm na gazie powinnien spokojnie dociągnąć.
Mój tata j w 1.6 16v azd LPG, przy jeździe max90-100km/h spalanie 8-8,5l. Na gazie przejechał 60kkm, dwa razy był na regulacji, przy tym wymienione filtry, jedna cewka, kpl wtryskiwaczy gazowych, czujnik temp. cieczy. Także jak do tej pory koszty napraw moim zdaniem znikome. Do tych 100kkm na gazie powinnien spokojnie dociągnąć.
-
- Nowicjusz
Ja bym ponownie zauważył, że wybór rodzaju silnika jest funkcją charakteru jazdy, liczby nabijanych kilometrów oraz rodzaju trasy.
Jak na to pytanie sobie odpowiemy, dopiero potem możemy gdybać co ile będzie kosztować.
Jak na to pytanie sobie odpowiemy, dopiero potem możemy gdybać co ile będzie kosztować.
herbu pisze:na autostradzie przy prędkościach oscylujących w okolicach 160km/h
herbu pisze:SDI jakieś 5,5-6
User
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Widzę, że kolejny niewierzącyleon79 pisze:herbu pisze:na autostradzie przy prędkościach oscylujących w okolicach 160km/hherbu pisze:SDI jakieś 5,5-6
Jutro postaram się wrzucić filmik z komputera pokładowego
herbu, jakos średnio mi się widzi i te spalanie i ta prędkość...
doggie, ale przy 160?
Przecież to jest maks dla tego silnika.
Przecież to jest maks dla tego silnika.
herbu pisze:Golf na autostradzie przy prędkościach oscylujących w okolicach 160km/h spalał gdzieś około 10-12l gazu, natomiast SDI jakieś 5,5-6.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
ja niestety nie mogę tego udowodnić bo nie mam już SDI ale herbu
choć moje Polo wg DR ważyło 980 kg a Fabia pewnie ze 100kg cięższaJutro postaram się wrzucić filmik z komputera pokładowego