Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
jaki silnik polecacie na dzienne dystanse 40km? glownie dojazd do pracy, czasami (bardzo rzadko) wyjazd na dłuższą trasę.
Przeszło 10k rocznie to nie dużo, chodzi mi ogolnie o krótkie dystanse i male spalanie
Przeszło 10k rocznie to nie dużo, chodzi mi ogolnie o krótkie dystanse i male spalanie
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Zdrowy przede wszystkim. A na poważnie to zależy do jakiego auta 0 inny do Polo, inny do Golfa, a jeszcze inny do PassataMichhu pisze:jaki silnik polecacie na dzienne dystanse 40km?
myślałem o golfie 4, ale jestem niedoświadczonym motoznawcą nie wiem czy na takie krótkie trasy(bo to 20km w jedną strone, po czym auto stoi na parkingu i czeka aż wyjadę na powierzchnię i spowrotem do domu 20km) 1,9tdi czy 1,6 benzyna, czy może jeszcze coś innego..1,4 nigdy więcej, mam w swojej 3 1,4 i nigdy wiecej tego nie chce
Przy tych cenach paliwa to wszystko jeden ch... Passat w dieslu palil mi w miescie 6l ale pompe za 900zl robilem, nie wiem ile musialbym przejechac zeby mi sie to zwrocilo... Ile wiecej takie 1.6 albo nawet 1.8T w trasie wiecej by spalilo? Mysle ze to kwestia litra-dwoch a ile spokojnu bez jakis glupich dieslowych czesci
tak czytam juz poł dnia na necie co i jak i wychodzi mi, ze najlepszym rozwiazaniem w moim przypadku byloby te 1,6 benzyna.
A zawsze byłem przekonany, że diesel malo pali nawet przy trasach 10-20km
A zawsze byłem przekonany, że diesel malo pali nawet przy trasach 10-20km
-
- Nowicjusz
To i ja coś się wypowiem.
Czytając wszystkie wypowiedzi, można moim zdaniem, wysnuć jeden prawdziwy wniosek.
To czy kupować diesla, benzynę czy LPG zależy od minimum trzech czynników: charakteru jazdy, liczby nabijanych kilometrów, rodzaju trasy.
Ja miałem podobny dylemat, wtedy poradziłem się Was. Przy przelocie poniżej 10 tys km rocznie nie brakowało opinii, że tdi będzie też ok
Od niedawna jestem posiadaczem golfa 5, 1.4 16V, 80 KM z 2008 roku, z dynamiką to różnie, jak kto lubi, ale pali przyzwoicie, na -5 stopniowym mrozie 90 stopni ciepła osiąga po przejechaniu ok 4 km. Jestem bardzo zadowolony, że nie kupiłem diesla. Zawieszenie nie wybite, jest cichutko (poza gumą stabilizatora ;p)
Tak, że reasumując, tak jak napisałem wyżej, rodzaj silnika zależy moim zdaniem przede wszystkim od charakteru jazdy, i jak było pisane wyżej, każdy silnik ma wady i zalety.
Czytając wszystkie wypowiedzi, można moim zdaniem, wysnuć jeden prawdziwy wniosek.
To czy kupować diesla, benzynę czy LPG zależy od minimum trzech czynników: charakteru jazdy, liczby nabijanych kilometrów, rodzaju trasy.
Ja miałem podobny dylemat, wtedy poradziłem się Was. Przy przelocie poniżej 10 tys km rocznie nie brakowało opinii, że tdi będzie też ok
Od niedawna jestem posiadaczem golfa 5, 1.4 16V, 80 KM z 2008 roku, z dynamiką to różnie, jak kto lubi, ale pali przyzwoicie, na -5 stopniowym mrozie 90 stopni ciepła osiąga po przejechaniu ok 4 km. Jestem bardzo zadowolony, że nie kupiłem diesla. Zawieszenie nie wybite, jest cichutko (poza gumą stabilizatora ;p)
Tak, że reasumując, tak jak napisałem wyżej, rodzaj silnika zależy moim zdaniem przede wszystkim od charakteru jazdy, i jak było pisane wyżej, każdy silnik ma wady i zalety.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
a jeździłęś każdym z tych silników i wiesz ile one średnio spalają na zbiorniku że mówisz o litrze?inozbik pisze: Ile wiecej takie 1.6 albo nawet 1.8T w trasie wiecej by spalilo? Mysle ze to kwestia litra-dwoch
mój poprzedni Golf 5 średnie spalanie 5,3-5,5 litra, obecne A3 średnio na 1000 km spala jak w mordę 48 litrów i więcej nie chce, mój poprzedni Mk4 1.4 /dawno temu i krótko/ średnio 7,5-8 litrów, itd... itp... etc... więc mowa może być od 2 litrów w górę ale w życiu jeden litr, teraz pomnóż różnicę w cenie zakupu paliwa, licząc średnio 10 złotych oszczędności na 100 km /2 litry/ w moim wypadku razy 30 bo 3000 km miesięcznie daje 300 zł razy 12 miesięcy...... i tak dalej, rachunek prosty
Wszystko sie zgadza ale w temacie mowimy o malych przebiegach Jakby duzo jezdzic to diesel sie oplaci bo wtedy dopiero beda oszczednosci na paliwie, przy krotkich trasach to sie nie oplaci patrzac na ceny paliwa i koszt napraw oraz czesci.
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
Ty Lucek Mostowiak a gdzie ty tak mykasz po tej Grabinie? ~10kkm to sporo w skali roku
-
- Nowicjusz
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
odkąd Hania miała wypadek z kartonami, jeżdżę na około do roboty i jakieś 6-8 tys rocznie się uzbieraszakulvip pisze:Ty Lucek Mostowiak a gdzie ty tak mykasz po tej Grabinie? ~10kkm to sporo w skali roku
-
- VW Baron
- Kontakt:
koledzy może podwiesić jeszcze jeden temat: "co nowego w serialach"
i nigdy nigdy nie trafił mnie wydatek typu 900 zeta za regenerację pompy czy coś w tym stylu ...
chociaż przyznaję, że w dalsze trasy to tylko diesel ...
ja tam śmigam dużo na lpg i jak bym nie liczył i tak jest to najtańsze paliwoinozbik pisze: Jakby duzo jezdzic to diesel sie oplaci bo wtedy dopiero beda oszczednosci na paliwie,
i nigdy nigdy nie trafił mnie wydatek typu 900 zeta za regenerację pompy czy coś w tym stylu ...
chociaż przyznaję, że w dalsze trasy to tylko diesel ...
- szakulvip
- Gadatliwa bestia
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
ja swoim tdi zrobiłem przez 4 lata 80kkm i w sumie przez ten czas gdybym miał w lpg to sporo hajsu z paliwa zostałoby w kieszeni. Zastanawiam się nad zmianą auta(lato), chce coś koniecznie w 5d i patrząc na ceny paliw, na wiarygodność stanu i jakośći 10letnich diesli w ogłoszeniach, ceny ewentulnych napraw (silnik) oraz to, że autem bedę jeżdził przez kolejne 4 lata to przemawia do mnie tylko jeden wybór: kupić BENZYNE i założyć LPG
doggie pisze:mój poprzedni Golf 5 średnie spalanie 5,3-5,5 litra, obecne A3 średnio na 1000 km spala jak w mordę 48 litrów i więcej nie chce, mój poprzedni Mk4 1.4 /dawno temu i krótko/ średnio 7,5-8 litrów, itd... itp... etc... więc mowa może być od 2 litrów w górę ale w życiu jeden litr, teraz pomnóż różnicę w cenie zakupu paliwa, licząc średnio 10 złotych oszczędności na 100 km /2 litry/ w moim wypadku razy 30 bo 3000 km miesięcznie daje 300 zł razy 12 miesięcy...... i tak dalej, rachunek prosty
Wow, to super niskie spalanie masz. Ostatnio moj znajomy, ktory ma ksywe Walda Ekon kupil Sportbacka 1,9 i pali mu 5,2 A on jest moim guru w dziedzinie oszczednej jazdy. U mnie w AVF mam srednia miedzy 6,5-7/100km.
Jadac za tirem na autostradzie da sie uzyskac tyle:
-
- Gadatliwa bestia
Woski, ale masz przebieg wysoki
Latem i owszem, ale zimą różnie to z tym bywa - u mnie passat b5 w tdi, co prawda garażowany łapie 90 stopni po około 4 kilometrach przy temp. ok -7, a znowu wcześniej miałem mk4, też w TDI, które w takich temp. rozgrzewało się po ok 6km, a też był garażowany. I moim zdaniem 20km dojazd do pracy jest już wystarczającym powodem, żeby kupić diesla, ew. zakładać lpg do benzyniakaMichhu pisze:A zawsze byłem przekonany, że diesel malo pali nawet przy trasach 10-20km