***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Zastanawiam się nad golfem 3,97' tdi 90km a toledo 98' tdi 110km,nigdy nie miałem do czynienia z takimi silnikami,jakieś wady i zalety.
-
- Gadatliwa bestia
Jakby Ci się udało znaleźć tdi 90-konne bez dwumasy no to odchodzi Ci potencjalny wydatek. Poza tym w autach tak wiekowych i z takimi przeżyciami ciężko jest wypisać wady i zalety - wszystko zależy od tego jak było traktowane wcześniej. Niemniej obydwa auta są bardzo podatne na korozję, z tą różnicą że mk3 ma częściej zżarte elementy konstrukcyjne, natomiast toledo nadwozie jako takie
To te 110km maja dwumas a 90 nie,bo kumpel w pasku b5 wymienial dwumas i ma 90km silnik.Ale ogólnie na co lepiej się nastawić toledo czy mk3 lub vento.
To fakt Vento ładniejsze
To fakt Vento ładniejsze
Ostatnio zmieniony pt gru 14, 2012 08:20 przez J@J, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
Napisałem "jakby" - pierwsze AHU, a taki jest w większości mk3 po lifcie jeśli chodzi o 90-konne TDI nie mają dwumasu, potem już szły, tak samo z resztą 90-konnych TDI od VAG-a. Tu już osobiste preferencje decydują, ja bym wybrał jednak mk3 ew. vento, bardziej przemawia do mnie wygląd, zarówno zewętrzny jak i wewnętrzny
-
- Nowicjusz
Cześć wszystkim, myślałem żeby kupić Golfa lub Passata z silnikiem 2.8 V6. Mowa to o MK4 i B5 FL.
Czy te silniki mają jakieś poważne problemy? Czego powinienem szukać, jeśli już miałoby być coś nie tak.
Pozdrawiam
Czy te silniki mają jakieś poważne problemy? Czego powinienem szukać, jeśli już miałoby być coś nie tak.
Pozdrawiam
VW: Golf MK4 '99 1.6 AKL
Który silnik w golfie IV nadaje się najlepiej pod gaz i jest mało awaryjny?
1,4 16v (trochę słaby)
1,6 8v (100 koni już spełnia moje wymagania minimalne)
1,6 16v
1,8 20v (nie potrzebuje turbo ale jeśli wersja z nim jest lepsza to bym i za taką się porozglądał)
2,0 8v?
Planuje na wiosnę zakup autka puki co liczę do 8tysięcy.
1,4 16v (trochę słaby)
1,6 8v (100 koni już spełnia moje wymagania minimalne)
1,6 16v
1,8 20v (nie potrzebuje turbo ale jeśli wersja z nim jest lepsza to bym i za taką się porozglądał)
2,0 8v?
Planuje na wiosnę zakup autka puki co liczę do 8tysięcy.
Polecam. Stara konstrukcja, na trochę nowszym osprzęcie. Spalanie maksymalnie większe niż w 1.6, komfort dużo lepszy.xmaslakx pisze:2,0 8v
sobanekIrl pisze:Cześć wszystkim, myślałem żeby kupić Golfa lub Passata z silnikiem 2.8 V6. Mowa to o MK4 i B5 FL.
Silnik 2.8 V6 30V to silnik z Audi. To prawdziwy widlasty silnik. Poza nagminnym apetytem na olej i koszta ewentualnych napraw w głowicach (dwie sztuki, aż 30 zaworów) to raczej bez problemowo.
Silnik 2.8 V(r)6 24V to VR6 - widlasto-rzedowy, wariacja silnika z mk3, z nowszą głowicą. Piękny dźwięk, rozrząd na łańcuchu.
- Belliall
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam. Mój kolega z pracy zamierza zmienić auto z obecnego Audi a3, 1,8 na A6 c5.
i tu moje (lub jego) pytanie. Który z silników polecacie.
Diesel odpada gdyż kilometrów robi niewiele.
Moc to min 120 KM, im więcej tym lepiej.
Zastanawia się również na quattro - jak wypada awaryjność ? Spalanie koszta obsługi?
Który z silników najlepiej zniesie LPG?
To na razie tyle, Z góry dzięki za pomoc.
i tu moje (lub jego) pytanie. Który z silników polecacie.
Diesel odpada gdyż kilometrów robi niewiele.
Moc to min 120 KM, im więcej tym lepiej.
Zastanawia się również na quattro - jak wypada awaryjność ? Spalanie koszta obsługi?
Który z silników najlepiej zniesie LPG?
To na razie tyle, Z góry dzięki za pomoc.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Belliall pisze:zamierza zmienić auto z obecnego Audi a3, 1,8 na A6 c5.
...... Który z silników polecacie.
w benzynie zdecydowanie 2.4 V6, silniki 2.0 R4 20V nie mają pochlebnych opinii, kumplowi z pracy ten motor się zatarł podczas nieoczekiwanych problemów z pompą wody, podobno częsty problem
Możecie mi opisać wady i zalety silników 1.9TDI montowanych w Golfach IV.Wiem,że występowały w trzech odmianach-90,110,130 KM.Głównie chodzi mi o to która jednostka jest najmniej podatna na awarię?Z tego co się zorientowałem,to ten 130 konny był na pompowtryskach i nie wiem czy jest się czego obawiać?Wiadomo,ze im prostrza konstrukcja tym mniej podatna na awarię,lecz jak to jest w tym przypadku.Proszę o opinie.
-
- Nowicjusz
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Witam,
Co myślicie o tym aucie ?
http://moto.gratka.pl/tresc/volkswagen- ... 8273ca77,1" onclick="window.open(this.href);return false;
dzisiaj miałem okazje go obejrzeć , blacharsko jest ok. jedyne co mnie martwi to ze przy ruszaniu były małe drgania ... warto wchodzić ?
z góry dziekuje
Wojtek
Co myślicie o tym aucie ?
http://moto.gratka.pl/tresc/volkswagen- ... 8273ca77,1" onclick="window.open(this.href);return false;
dzisiaj miałem okazje go obejrzeć , blacharsko jest ok. jedyne co mnie martwi to ze przy ruszaniu były małe drgania ... warto wchodzić ?
z góry dziekuje
Wojtek
Drgania - tarcza sprzęgła do wymiany.
TOLEDO ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=562978" onclick="window.open(this.href);return false;
ogolnie sprzegło miałem na myśli , objawy w wiekszości samochodów
TOLEDO ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=562978" onclick="window.open(this.href);return false;