1.4TSI 140KM - chip tuning
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, Borys, VIP
-
- Użytkownik
Witam,
chcialbym w tym temacie prosic o opinie na temat programu chip tuningu jednostki 1.4 TSI 140KM
- czy warto
- gdzie robic,
- jak ktos ma - jakie wrazenia, jak sie sprawuje czy rzeczywiscie wszystko jest tak jak sprzedajacy mowil,
z gory dzieki
chcialbym w tym temacie prosic o opinie na temat programu chip tuningu jednostki 1.4 TSI 140KM
- czy warto
- gdzie robic,
- jak ktos ma - jakie wrazenia, jak sie sprawuje czy rzeczywiscie wszystko jest tak jak sprzedajacy mowil,
z gory dzieki
martinez76, troche z inne beczki ale własnie nabyłem droga kupna golfa V Gt R-line 1.4tsi biała perła 2008r i mam pytanie odnośnie wyglądu+wypozażenia czy ktos moze napisać czym dokładnie sie rozni r-line i wogole co było ciekawego w wypozazeniu od stannardowego golfa.Czy silnik 1.4tsi o symbolu BMY ma 140koników?? bo taki jest w moim golfie a drugi posiadam w garazu z przebiegiem 8tyś km takze o symbolu BMY,chętnie sprzedam.Rowniez inne silniki do sprzedania=)Zgóry dziekuje za wyrozumiałaść ale naprawde szukałem informacji na temat takie wersji i są tylko w obcych jezykach
grunt to myslec, probowac i sie nie przejmowac!
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
Audi a4 b5 avant AFN-wół roboczy
Obecnie
VW Golf MK5 1.4 tsi GT R-Line 2008rok VW Caddy MK2 1.9TDI 230bosio ,pompka 11, Big IC, kolektor AVX, wydech i wiele innych-ciągłe modernizacje konca niewidać
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: 1.4TSI 140KM - chip tuning
Witam, moim zdaniem warto bo zrobia Ci go na 170kmi 270-280Nm, na youtubie widziałem jak 140km+chip objeżdża bez problemu golfa V 170km gt. Cyli 7,5sek do 100km/h urwieszmartinez76 pisze:Witam,
- czy warto
- gdzie robic,
z gory dzieki
W dobrej cenie można zrobić w kreatorze mocy- 900zł, normanie 2000tys, ale jest organizowany tuning grupowy, wiec warto skorzystać
[ Dodano: 12 Mar 2010 01:32 ]
Koledze z forum zrobili 204km i 265Nm wiec gruby potencjał:D
Jak się zachowuje mechanika po takim chip tunningu? Nie trzeba robić częściej rozrządu i innych rzeczy??
być może mam myslenie zacofańca ale z tsi BMY zrobić 200 kuni to extrem,200koników fajnie ale co z żywotnością mojego 1.4tsi??
były jeszcze 1.4tsi 170koni czy od mojego tsi bmy rózni sie tylko ECU??
Obecnie
Obecnie
Nie ekstremum tylko norma . ABT robi z niego 200 i w niemczech auto nie traci gwarancji. BMY ma bardzo wydajną turbine , która jest wykorzystywana w niewielki procencie przy mocy 140 KM. Wszystkie odmianny 140, 150 , 160, 170 i 180 ( w ibizie) to to samo tyle ze z innym ECU. Przy zmianie wydechu na przelot min. 2,5 cala mozna uzyskac jeszcze minimum 30 kucy - a wiec pod 250 KM. Nie wiem co by sie stało jakby pójśc dalej. Na zachodzie robia z 1,4 nawet 300 KM - ja temat tuningu tego motoru sledze od momenty zakupu auta czyli od 2007r.Juz wtedy w Holandi robili z niego 190 KM , a firma BSR daje boxa na 196 KM i tez w cywilizowanym swicie auto nie traci gwary. To jest genialny silnik i jak sie o niego dba w podstawowym zakresie - jak to sie dba o turbo i leje dobry olej i paliwo - to mozna latac i sie nie przejmowac.stach47 pisze:być może mam myslenie zacofańca ale z tsi BMY zrobić 200 kuni to extrem,200koników fajnie ale co z żywotnością mojego 1.4tsi??
DABLJU pisze:Nie ekstremum tylko norma . ABT robi z niego 200 i w niemczech auto nie traci gwarancji. BMY ma bardzo wydajną turbine , która jest wykorzystywana w niewielki procencie przy mocy 140 KM. Wszystkie odmianny 140, 150 , 160, 170 i 180 ( w ibizie) to to samo tyle ze z innym ECU. Przy zmianie wydechu na przelot min. 2,5 cala mozna uzyskac jeszcze minimum 30 kucy - a wiec pod 250 KM. Nie wiem co by sie stało jakby pójśc dalej. Na zachodzie robia z 1,4 nawet 300 KM - ja temat tuningu tego motoru sledze od momenty zakupu auta czyli od 2007r.Juz wtedy w Holandi robili z niego 190 KM , a firma BSR daje boxa na 196 KM i tez w cywilizowanym swicie auto nie traci gwary. To jest genialny silnik i jak sie o niego dba w podstawowym zakresie - jak to sie dba o turbo i leje dobry olej i paliwo - to mozna latac i sie nie przejmowac.stach47 pisze:być może mam myslenie zacofańca ale z tsi BMY zrobić 200 kuni to extrem,200koników fajnie ale co z żywotnością mojego 1.4tsi??
Ja tematu tsi nie drążyłem tyle wiem że jak narazie są bez awaryjne ,jestem ciekaw jak to bedzie się odpychać te 140kucy bez turbo dziury=) osobiście to jestem zdania że mała benzyna i duzo koni to słabe połączenie ale licze na to że jak już będe nim jęzdził to zmienie punkt widzenia Co do dbania to paliwa w naszym przecudownym kraju dobrego nieuraczysz i jesli ktos się sugeruje tym że Shell czy BP ma dobre to niech dalej żyje w tym przekonaniu i zbiera punkty na kartę z olejem silnikowym też można żle trafić wkoncu żyemu w Polsce i każdy kombinuje jak może...Skoro wydech przelotowy daje 30kucy to nie trzeba robić softu Przy podkręcaniu do 300koni jak napisałeś to wydaje mi się że to już są grube przeróby typu turbo doloty kute korby wtryski pompa paliwa itp Wszystko się rozchodzi aby autko w codziennym użytku działało jak wolfsburg przykazał A w cywilizowanych krajach to kupujesz sobie autko bo masz kaprys np. na golfa mk5 i sobie przerabiasz ulepszasz i cuda na kiju bo auto na codzień do wożenia masz,a w naszym kraju jak masz dwa auta to jedno ledwo się kupy trzyma a drugie do walenia na OC napisz jakie masz spalanie w swoim tsi i jaki przebieg skrzynia 5?6?
Obecnie
Obecnie
no jak zrobisz sam wydech to uzyskach jakies 180 KM , ale wydech jest conajmniej 3 razy droższy od programu
Masz tu łańcuch rozrządu, żeliwny kadłub silnika i wytrzymuje bardzo wysokie ciśnienie w komorze spalania.
Do tego dochodzi pompa cyrkulacji chłodziwa , która włacza sie po zgaszeniu auta i chłodzi turbine w zaleznosci od nagrzania od 0 do 480 sekund !!!! Jest tu szereg patentów ktore maja zapobiec destrukcji kazdego z elementów.
Jeden warunek - najlepiej VPower 100 oktanów i olej klasy premium . Ja np leje Millers'a XF LongLife co 10 tys km.
Masz tu łańcuch rozrządu, żeliwny kadłub silnika i wytrzymuje bardzo wysokie ciśnienie w komorze spalania.
Do tego dochodzi pompa cyrkulacji chłodziwa , która włacza sie po zgaszeniu auta i chłodzi turbine w zaleznosci od nagrzania od 0 do 480 sekund !!!! Jest tu szereg patentów ktore maja zapobiec destrukcji kazdego z elementów.
Jeden warunek - najlepiej VPower 100 oktanów i olej klasy premium . Ja np leje Millers'a XF LongLife co 10 tys km.
No własnie 'szereg patentów' najszybciej coś zknoci wystarczy że jeden patent zawiedzie... Każdy silnik ma swoja żywotność tylko jeden ma 500tyś a inny bardziej skomplikowany wyżyłowany bedzie miał 250tyś.Dużo silników z technologią TSI lata w niemcach i też jak na ta chwile bez zastrzezeń ale kilka lat w stecz tdi PD 130koni też chwalono i uważano za bez awaryjne no i nadeszła pora że i one zaczeły mówić 'nie .Wszystko ma swoją żywotność i trwałość servisy też muszą zarabiać Chciałbym żeby z pistoletu dystrybutora leciało prawdzie 95 oktanów 'DABLJU pisze:no jak zrobisz sam wydech to uzyskach jakies 180 KM , ale wydech jest conajmniej 3 razy droższy od programu
Obecnie
Obecnie
a dzisiaj mierzyłem przyspieszenie 0-100 na G-Techu - wyszło 6,5 sek. Jest dobrze
z tego co czytałem to G-tech daje mało wiarygodny pomiar... dużo osób do takiego pomiaru dodaje jeszcze 2s jak jest w rzeczywistości to niewiem 6,5s to znakomity wynik ale nawet 8s jest bardzo zadowalające
Widziałem że ludzie nagrywali filmy licznika i odtwarzając na PC patrzyli w ile przyspiesza auto.Może śmieszne ale jak dla mnie niegłupie
Widziałem że ludzie nagrywali filmy licznika i odtwarzając na PC patrzyli w ile przyspiesza auto.Może śmieszne ale jak dla mnie niegłupie
Obecnie
Obecnie
no skoro wyczytałeś to wygląda na to ze mam dwustu konnego golfa z przyspieszniem 8,5s do setki. No coż... chybiona inwestycja w takim razie.